Viceminister-president Hilde Crevits (CD&V), minister-president Jan Jambon (N-VA) en viceminister-president Bart Somers (Open Vld) op de persconferentie.
Photo News Viceminister-president Hilde Crevits (CD&V), minister-president Jan Jambon (N-VA) en viceminister-president Bart Somers (Open Vld) op de persconferentie.

3.000 euro premie voor Vlaamse ondernemers die open blijven maar zwaar omzetverlies hebben

De Vlaamse regering heeft op een persconferentie nieuwe steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis voorgesteld. Zo komt er naast de al aangekondigde hinderpremie een eenmalige compensatie voor bedrijven die open blijven, maar een omzetverlies van minstens 60 procent kennen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) somde bij het begin van de persconferentie de al genomen maatregelen nog eens op, zoals de hinderpremie van 4.000 voor bedrijven die de deuren verplicht moeten sluiten, het uitstel voor sommige betalingstermijnen, het overnemen van de energiefactuur voor wie in tijdelijke werkloosheid zit, de opvang op scholen, enzovoort.

“We gaan door op dat elan”, aldus Jambon. Zo komt er een eenmalige premie van 3.000 euro voor bedrijven die niet moesten sluiten van de overheid, maar wel hun omzet grondig zien teruglopen. Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V), die na enkele weken quarantaine opnieuw in persoon aanwezig was op de persconferentie, vulde aan dat het gaat om omzetverliezen die groter zijn dan 60 procent. 

De premie is van toepassing op bijvoorbeeld verhuurbedrijven, loodgieters, cateraars en medische beroepen als kinesitherapeuten of tandartsen. Ook bedrijven die essentiële dienstverlening leveren inzake voeding zoals pralinewinkels of drankenhandelaars, maar door gebrek aan passage of toeristen toch zwaar omzetverlies lijden, kunnen een compensatiepremie ontvangen. Het omzetverlies tussen 14 maart en 30 april moet op verklaring van eer aangetoond worden in vergelijking met de omzet in dezelfde periode vorig jaar, voor starters ten opzichte van het financieel plan. 

De premie geldt ook voor wie in bijberoep werkt en dezelfde sociale bijdragen betaalt zoals iemand met een hoofdberoep. Voor wie lagere bijdragen betaalt, gaat het om een premie van 1.500 euro, tenminste als men niet voor meer dan 80 procent actief is als werknemer. 

Extra financiële waarborgen

Voor bedrijven komen er extra financiële regelingen zodat zij voldoende cash kunnen behouden en niet overkop gaan. Zo komen er achtergestelde leningen voor start-ups aan een lage rente. Daarvoor is 260 miljoen euro voorzien. Daarnaast wordt de waarborgcapaciteit bij Gigarant verhoogd van 1,5 miljard euro tot 3 miljard euro. Dat geld kan gebruikt worden om bedrijven overbruggingskredieten te geven of schulden te waarborgen. “Het is absoluut onze bedoeling om er met deze maatregelen voor te zorgen dat we door deze moeilijke periode geraken zodat we, nadat de gezondheidscrisis is opgelost, met hernieuwde energie klaarstaan om onze economie opnieuw volledig gezond te maken”, zei Crevits. 

Jambon kondigde ook aan dat er nog een noodfonds van zo’n 200 miljoen euro zal komen voor andere doelgroepen, bijvoorbeeld rond cultuur, jeugd en sport. Daar zal de komende weken over beslist worden.

Wat het onderwijs betreft, blijft er kinderopvang tijdens de paasvakantie, en die opvang zal kosteloos zijn voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. De aanbieders krijgen daarvoor een compensatie, aldus minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). 

“Ravage zal enorm zijn”

“Ik en wij allemaal voelen ons persoonlijk geraakt door het menselijk leed”, aldus Jambon bij het begin van de persconferentie. “De beelden gaan door merg en been. Wij voelen diep mee met de pijn van de nabestaanden van de overledenen. Niemand had hieraan gedacht, kon dit voorzien. Niemand had met kerst en nieuwjaar gedacht aan de gezondheidsramp die op ons af ging komen.”

“Dit is geen storm, maar een orkaan, en de aangerichte ravage zal enorm zijn”, zo voorspelde Jambon over het einde van de coronacrisis. “Maar de situatie dwingt ons tot realisme. De Vlaamse regering is bereid gigantische inspanningen te doen om de tsunami te doorstaan. We zullen de mensen en bedrijven helpen het hoofd boven water te houden en te overleven. Maar er is ook de nuchtere werkelijkheid dat de regering nooit elk tekort van elk bedrijf en elke Vlaming zal kunnen opvolgen. De overheid is niet in staat het totale verschil bij te passen.”

“Maar als we alle zeilen bijzetten, zullen we niet ten onder gaan. Op een dag zullen we in rustiger water terechtkomen.”

Unizo tevreden

Unizo vindt het goed dat de Vlaamse regering werk maakt van een compensatiepremie voor alle ondernemers en vrije beroepers die niet onder de sluitingsplicht vielen en dus geen sluitingspremie kregen, maar wel hun omzet zagen kelderen door de coronacrisis. 

Door de crisis stelden veel ondernemers en vrije beroepers vast dat opdrachten en klanten wegbleven, onder meer omdat de aanvoer van materialen stokte, omdat ze niet veilig meer konden werken. “Eventbureaus, freelancers in diverse sectoren, kinesitherapeuten en andere zelfstandig zorgverstrekkers, kleine voedingsspeciaalzaken zoals pralinewinkels, schilders... Veel van deze ondernemers hebben het financieel erg moeilijk”, reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

Daarom is het volgens Unizo belangrijk dat ook zij nu een premie kunnen krijgen. De mate waarin deze premie van 3.000 euro soelaas biedt, zal afhangen van hoe lang deze crisis nog duurt en van nog te verwachten andere maatregelen. “De premie zal in elk geval al niet volstaan voor de allerzwaarst getroffen sectoren, zoals bijvoorbeeld de autocar- en de toeristische sector”, waarschuwt Van Assche. “Daarom moet de eerder aangekondigde schaderegeling om dit soort sectoren overeind te houden er nu heel snel komen.”

Unizo verwelkomt intussen de mogelijkheid om achtergestelde leningen over 3 jaar aan te gaan als ‘welgekomen aanvulling’ op de overbruggingskredieten die federaal werden aangekondigd, maar waarvan de modaliteiten nog niet bekend zijn.

Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de coronalijn 0800/20.750, ondernemerslijn@unizo.be en via chat op www.unizo.be (enkel tijdens kantooruren).

201 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • julien de vos

    en die da werken krijgen er gratis de kans op bij.. maar uitstel of enige compensatie? ik moet elke dag 15min langer blijven onbetaald en ook geen overuren dus gewoon gratis.. is al een voorproevertje voor later vrees ik..

  • GEERT DELOOF

    wel heel bizar dat alle gesloten winkels die ook online verkopen , en wss van steunmaatregelen genieten omdat ze verliezen lijden . op hun website melden dat leveringen 1 a 2 dagen langer kunnen duren wegens de grote drukte

Lees meer