Valérie Gerard, de advocate van Life4Brussels, een vereniging die 196 directe en indirecte slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Brussel vertegenwoordigt.
Tim Dirven Valérie Gerard, de advocate van Life4Brussels, een vereniging die 196 directe en indirecte slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Brussel vertegenwoordigt.

3,5 jaar na aanslagen: slachtoffers vechten nog steeds voor centen

Ruim drieënhalf jaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel is er van een eenduidige schaderegeling en begeleiding voor de slachtoffers nog steeds geen sprake. Ze moeten zélf met verzekeraars onderhandelen, wat niet altijd vlot verloopt. De minister belooft beterschap.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Waarom moeten terreurslachtoffers telkens vechten voor iets waarop ze recht hebben?" Dat vraagt Valérie Gérard zich af. De advocate van Life4Brussels, een vereniging die 196 directe en indirecte slachtoffers vertegenwoordigt, verloor zelf een nichtje bij de aanslagen. "Voor sommigen is het echte strijd om door de medische expertise voldoende erkend te worden. De verzekeraar geeft hen zo de indruk dat ze minder slachtoffer zijn dan ze zich voelen."

Neem nu het verhaal van Faisal El Abouzi, die op 22 maart 2016 aan het werk was aan een incheckbalie op Brussels Airport. Hij kreeg wel al een schadevergoeding, om vervolgens te ontdekken dat andere slachtoffers veel hogere bedragen ontvingen. "Maar mijn dossier was al afgesloten. Na opnieuw heel papierwerk en e-mails heen en weer, bleek dat ik recht had op een tienvoud."

Life4Brussels pleit al langer voor de oprichting van een garantiefonds: een overheidsvehikel dat snel tussenkomt en de kosten later verhaalt op de verzekeraars. Dat was trouwens één van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie na 22 maart. "We zijn in de richting van een speciaal statuut aan het gaan", zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) daarover deze week in de Kamer. Hij werkt ook aan een centraal loket waar slachtoffers van een terreurdaad of ramp met al hun vragen terechtkunnen. Ook dat is een aanbeveling die nog altijd niet in de praktijk gebracht was. (BST)

“Te weinig begeleiding en compensatie na 22/3: “Verzekeraar zegt eigenlijk: je bent minder slachtoffer dan je je voelt”: Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • josianne keppens

    bea blunty groot gelijk!!!!!!!!!

  • vanrobaeys franky

    en Somers dat zijn uw eigen mensen die wachten op hun geld

Lees meer