Een Boeing 737 MAX 8-vliegtuig van TUI op Schiphol, illustratiebeeld.
EPA Een Boeing 737 MAX 8-vliegtuig van TUI op Schiphol, illustratiebeeld.

300 Belgen zitten vast in het buitenland na annulering vluchten Boeing 737 MAX 8

Twee toestellen van TUI België van het type Boeing 737 MAX-8 die op weg waren naar Brussel, zijn afgeleid naar andere luchthavens. Dat bevestigt woordvoerder Piet Demeyere. Alle vluchten met het vliegtuig zijn opgeschort in het Europese luchtruim. Daardoor zitten zo’n 300 passagiers van luchtvaartmaatschappij TUI vast in Spanje en Italië.

Het Europese luchtruim werd gisteren vanaf 20 uur Belgische tijd gesloten voor vluchten met Boeing 737 MAX-vliegtuigen. De beslissing kwam er enkele dagen na het neerstorten van een Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines kort na het opstijgen in Ethiopië. Het was de tweede crash van het nieuwe vliegtuigtype van de Amerikaanse constructeur Boeing in korte tijd. 

De toestellen van TUI waren gisterenavond al opgestegen toen de sluiting van het Europees luchtruim voor 737 MAX-vliegtuigen werd afgekondigd. Daarop dienden de toestellen te landen op de dichtstbijzijnde luchthavens, met name Bologna en Alicante.

Aan boord waren in totaal zo'n 300 passagiers. "TUI heeft hen een overnachting bezorgd. Deze namiddag worden ze teruggevlogen naar België", aldus Demeyere.

“Alle reizigers kunnen vliegen”

Reizigers die de komende dagen met een Boeing 737 MAX 8 van de Belgische luchtvaartmaatschappij TUI fly zouden vliegen, moeten zich geen zorgen maken. Ze zullen zoals gepland op reis kunnen vertrekken of naar huis kunnen terugkeren. 

“Voor alle reizigers is er een oplossing”, zegt Demeyere. TUI fly kan voor een aantal vluchten die normaal met een 737 MAX zouden worden uitgevoerd, eigen reservetoestellen inzetten. Voor andere vluchten worden vliegtuigen gehuurd. De meeste passagiers zullen op hetzelfde schema reizen als voorzien, alleen in een ander toestel dus.

Over een eventuele schadevergoeding voor het uitvallen van de Boeings laat TUI zich nog niet uit.

De TUI-groep heeft bij haar verschillende luchtvaartmaatschappijen in totaal vijftien 737 MAX-vliegtuigen. Die zijn geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Tuifly Duitsland zou deze week normaal een eerste exemplaar ontvangen.

Bekijk ook:

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean Limpens

    Het europees luchtruim werd gesloten en mochten de 2 tui vliegtuigen niet in brussel landen maar wel in alicante en bologna. Liggen die niet in europa soms ?

  • Jef Lois

    Vorige week was er volgens deze maatschappij niks aan de hand en nu dit, en aan de slimme mensen hier ze hebben gelijk dat ze niet door gevlogen hadden, als er iets gebeurd zou zijn waren jullie de eersten om te zeggen waarom ze niet gesopt zouden zijn met vliegen. En dan is er nog iemand die zegt dat de piloten ermee moeten leren vliegèn wel beste man de beste stuurlui staan steeds aan wal he.

Lees meer