In het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel zijn de onderzoekers op zoek naar de identiteit van deze man.
Federale politie In het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel zijn de onderzoekers op zoek naar de identiteit van deze man.

34 jaar na tip in Bende van Nijvel-onderzoek: wie kent man met geweer op deze foto?

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel schakelen de speurders de hulp in van het publiek om een man met een Italiaans geweer op een foto te identificeren. Een speurder kreeg de afbeelding al in 1986 in handen met de boodschap “dat deze man belangrijk kon zijn voor het onderzoek”. Meer dan dertig jaar later kennen de onderzoekers nog altijd zijn naam niet.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lichtkleurige kaki kleren, een brede aangesnoerde broekriem en een haarcoupe die nog het meest doet denken aan een Monchhichi. Zo staat de grote onbekende man in een bos. Wat nog het meeste opvalt: het joekel van een geweer, stevig in zijn handen geklemd. “Van het Italiaanse merk Franchi type Spas 12 – kaliber 12”, specificeert de federale politie in het opsporingsbericht, dat op vraag van de onderzoeksrechter van Charleroi werd verspreid.

Eind jaren 90 werd een soortgelijk wapen, helemaal verroest, uit het kanaal van Vilvoorde gevist. Het geweer - dat ook werd gebruikt in de film ‘The Terminator’ met Arnold Schwarzenegger - komt maar zelden voor en zou mogelijk gebruikt zijn bij de overval op de Delhaize van Aalst in 1985. Het wapen is liefst één meter lang, vijf kilo zwaar en het bevat acht patronen per lader.

Mogelijk weet de man op de foto iets of was hij betrokken bij de misdaden van de Bende van Nijvel

Eric Van Duysse van het federaal parket

In het opsporingsbericht staat ook een datum: 13 maart 1982. Vermoedelijk werd de afbeelding op die dag ontwikkeld. “De foto is in 1986 aan een speurder gegeven”, zegt Eric Van Duysse van het federaal parket aan onze redactie. “Volgens die persoon was de man op de foto belangrijk. Mogelijk weet hij iets of was hij betrokken bij de misdaden van de Bende van Nijvel. Tot op vandaag weten we niet wie hij is. We willen dat begrijpen en laten daarom nu de foto los op het grote publiek.”

Wie de man herkent, wordt gevraagd contact op te nemen met de speurders op het nummer 080030300 of vanuit het buitenland op het nummer 003225544488. Getuigen kan ook via 
opsporingen@police.belgium.eu. “Discretie wordt verzekerd”, benadrukt de politie.

Bij een reeks aanslagen bij particulieren en op supermarkten van de Bende van Nijvel in de jaren 80 vielen in totaal 28 doden. Justitie probeert nog steeds de beruchte zaak op te lossen. Het nieuwe opsporingsbericht maakt deel uit van de aanpak van het onderzoek door het federaal parket. “Toen we het dossier hebben overgenomen, hebben we beslist alles in het werk te stellen om deze feiten op te helderen”, zegt Van Duysse. “Dit is één van de pistes die we tegen het licht houden. Het grootscheepse DNA-onderzoek is ook een piste. We hebben geen zekerheid dat het gaat lukken, maar we doen er alles aan.” De verjaringstermijn van de zaak, die met tien jaar is verlengd, loopt af in 2025.

Als dat iemand is uit het schuttersmilieu van de jaren tachtig, dan gaat het maar om vijftig à zestig mensen die elkaar allemaal zeer goed kenden

Bendeslachtoffer David Van de Steen

David Van de Steen, die zijn ouders en zus verloor bij de overval van de Bende van Nijvel op een Delhaize in Aalst in 1985 en zelf zwaargewond raakte, zegt in een reactie aan HLN dat hij gisteren door het federaal parket op de hoogte werd gebracht van de foto. “Het zou gaan om een foto die in het dossier van de Delta-cel (die de Bende van Nijvel onderzocht, nvdr.) zat”, aldus Van de Steen. “Ze hadden een naam, maar na een nieuwe controle blijkt die naam niet te kloppen met de persoon die op de foto staat.”

Van de Steen denkt dat het “niet moeilijk kan zijn” om de identiteit van de man te weten te komen. “Als dat iemand is uit het schuttersmilieu van de jaren tachtig, dan gaat het maar om vijftig à zestig mensen die elkaar allemaal zeer goed kenden”, adus Van de Steen. “Iemand moet hem kennen. Dat is toch een gezicht dat je niet snel vergeet. Je ziet ook dat het iemand is die al iets heeft meegemaakt.” Van de Steen denkt dat de naam “vrij snel moet bekend worden”.

Lees ook:

DNA-onderzoek Bende van Nijvel loopt maanden vertraging op: coronacrisis verhindert afname en analyse van 1.200 stalen (+)

De Bende van Nijvel, al meer dan 35 jaar een mysterie: deze onderzoekspistes liepen allemaal dood (+)

Marianne zonder Vrees: magistrate deinst voor niks of niemand terug in zaak Bende van Nijvel (+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer