Koerdische betogers (foto van een betoging in Straasburg, niet Brussel)
REUTERS Koerdische betogers (foto van een betoging in Straasburg, niet Brussel)

400-tal Koerden betogen in Sint-Gillis tegen Turkse invasie in Syrië

Op het Sint-Gillisvoorplein in Sint-Gillis hebben zo'n 400 Koerden deze namiddag betoogd tegen de Turkse invasie in Noord-Syrië. De betogers vrezen voor een etnische zuivering van de Koerdische regio's in Syrië en roepen de internationale en Europese beleidsmakers op het Turkse militaire optreden te veroordelen en een einde te maken aan de invasie.

"De invasie vormt een zware inbreuk op de soevereiniteit van Syrië en het internationaal recht", zeggen de betogers. "Erdogan ziet Koerdische autonomie in de omgeving van Turkije als een bedreiging, maar er gaat geen enkele militaire dreiging uit van de gebieden van de Autonome Democratische Zelfadministratie van Noordoost-Syrië. Sinds 2012 is de zelfadministratie erin geslaagd om een progressief politiek project uit de grond te stampen. Koerden hebben moedig gevochten tegen IS-jihadisten en worden daar nu voor beloond met bommen.”

Bij de bombardementen, die woensdag begonnen, zijn volgens de betogers al burgerdoden gevallen. De betogers vrezen nu voor een etnische zuivering van de Koerdische regio's in Syrië.

"In 2016 en 2018 zijn Turkse troepen al Noord-Syrië binnengevallen", klinkt het. "Afrin is bezet gebied en werd etnisch gezuiverd. De Koerden vormen er de grote meerderheid temidden van vele etnische en religieuze minderheden maar Turkije wil er nu een zogenaamde 'safe zone' bezetten en er drie miljoen Syrische, etnisch Arabische vluchtelingen hervestigen.”

De Turkse invasie kan rampzalige gevolgen hebben, aldus nog de betogers: "Nieuwe golven vluchtelingen en een terugkeer van IS. De Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) speelden een beslissende rol in het verslaan van IS. Ze mogen nu niet overgeleverd worden aan internationaal politieke spelletjes en de koloniale ambities van Erdogan.”

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Don Tessers

    Steun de Koerden en laat Erdogan hard vallen. Het Westen wil blijven praten met deze gangster.

  • Jean West

    Ufuk Durmaz beter eerst informeren. Aan het begin van de 20e eeuw, toen het Ottomaanse Rijk werd opgedeeld, was in het Verdrag van Sèvres (1920) autonomie voor de Koerden voorzien, met de mogelijkheid tot onafhankelijkheid na enkele jaren. Hiervan is niets Terechtgekomen De Vrede van Lausanne in 1923, die de grenzen van het moderne Turkije vastlegde, repte met geen woord over de Koerden.

Lees meer