BELGA

474 bestuurders betrapt op gsm- of alcoholgebruik tijdens Vlaams-Brabantse controleweek

Tijdens de actieweek in het kader van de aanpak van 'killers achter het stuur', die midden september plaatsvond in Vlaams-Brabant, zijn 443 bestuurders betrapt op het gebruik van hun gsm-toestel achter het stuur, en 31 bestuurders die teveel gedronken hadden. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. Die bestuurders moeten zich in januari en februari verantwoorden voor de politierechtbanken van Halle en Vilvoorde.

De actieweek ging van start op maandag 16 september en kaderde in het provinciaal actieplan tegen dronkenschap achter het stuur. Alle lokale en federale politiediensten van de provincie controleerden in de loop van die week op het gebruik van alcohol, gsm's en tablets achter het stuur.

"Alcoholintoxicatie en het gebruik van gsm's en tablets achter het stuur vormen ernstige risico's en veroorzaken niet zelden menselijk leed", zegt het parket Halle-Vilvoorde. "Tijdens de actieweek werden in totaal 443 PV's opgesteld voor GSM-gebruik en 31 PV's voor alcoholintoxicatie achter het stuur. Deze dossiers zullen, zowel voor de politierechtbank van Halle als voor de politierechtbank van Vilvoorde, worden behandeld op drie themazittingen in januari en februari 2020. Op het gebruik van een GSM achter het stuur staat een geldboete van 200 EUR tot 2.000 EUR. Bijkomend bestaat de mogelijkheid van een verval van het recht tot sturen van 8 dagen tot vijf jaar.”

Bij de start van de actieweek had het parket al aangekondigd dat ze voor alle betrapte bestuurders een rijverbod zou vorderen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer