Door in de computersystemen te infiltreren kunnen hackers de activiteiten van een bedrijf tot stilstand brengen of waardevolle gevoelige informatie zoals klantengegevens of bedrijfsgeheimen stelen.
AFP Door in de computersystemen te infiltreren kunnen hackers de activiteiten van een bedrijf tot stilstand brengen of waardevolle gevoelige informatie zoals klantengegevens of bedrijfsgeheimen stelen.

49 procent van Belgische ondernemingen vorig jaar slachtoffer van cyberaanval: "België is geliefkoosd doelwit"

Belgische bedrijven zijn een geliefkoosd doelwit voor cyberaanvallen, zo blijkt uit het jaarlijkse 'Cyber Readiness Report' van de gespecialiseerde verzekeraar Hiscox. Het voorbije jaar werd 49 procent van de ondernemingen in ons land het slachtoffer. Dat is een forse daling tegenover 2018 (71 procent), maar ligt wel boven het wereldwijd gemiddelde van 39 procent. Bovendien is meer dan een tiende van de getroffen Belgische bedrijven een zogenaamd ‘super target’, waarbij ze niet één aanval, maar honderden incidenten te verwerken kregen. Ook dit is slechter dan het internationale gemiddelde. 

Cyberaanvallen worden beschouwd als een steeds grotere economische dreiging. Door in de computersystemen te infiltreren kunnen hackers de activiteiten van een bedrijf tot stilstand brengen of waardevolle gevoelige informatie zoals klantengegevens of bedrijfsgeheimen stelen. In het ergste geval kan een onderneming hierdoor wekenlang niet opereren, zoals recentelijk het geval was bij weefmachinefabrikant Picanol en de vliegtuigonderdelenfabrikant ASCO

Steeds doeltreffender 

Cyberaanvallen worden ook steeds doeltreffender, stelt Hiscox in zijn rapport. Hoewel minder bedrijven het slachtoffer worden, stijgen de kosten veroorzaakt door cyberaanvallen. Voor een gemiddeld Belgisch bedrijf gaat het om 54.700 euro per jaar, een verzesvoudiging tegenover 2018. De hoogste kost lag vorig jaar op maar liefst 13,6 miljoen euro. Hackers krijgen echter zelden wat ze willen: in meer dan acht op de tien gevallen betaalden de Belgische bedrijven geen losgeld. 

Toch lijken onze ondernemingen de dreiging te onderschatten. In plaats van hun bescherming te verhogen, hebben ze het voorbije jaar hun uitgaven voor cyberbeveiliging verlaagd, klinkt het, tegen de internationale trend in. Verzekeraar Hiscox waarschuwt dat het nochtans niet enkel multinationals zijn die met cyberaanvallen te maken krijgen: 20 van de 61 "super targets" waren micro-ondernemingen met maximaal tien werknemers.
Hiscox ondervroeg voor zijn 'Cyber Readiness Report 2020' wereldwijd 5.569 IT-professionals, van wie een 500-tal in ons land.

Lees ook:

Iederéén kan slachtoffer worden van cyberaanval zoals Picanol: hoe kiezen hackers hun doelwit? En waarom betalen sommige bedrijven het losgeld?(+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer