Photo News/Leye

650.000 boetes uitgestuurd in één week: callcenter verkeersboetes overbelast

Het callcenter dat vragen over verkeersboetes behandelt, is overbelast. De medewerkers van de helpdesk, die door bpost uitgebaat wordt, krijgen normaal ongeveer 4.000 telefoons per dag. De laatste weken is dat aantal toegenomen tot meer dan 7.000, waardoor de wachttijden oplopen tot 15 à 20 minuten. Daardoor kloppen heel wat mensen rechtstreeks bij de politie aan.

De politiezone Balen-Dessel-Mol kaartte op Twitter aan dat heel wat burgers zich met vragen over hun verkeersboetes wenden tot het loket van de lokale politie "door technische problemen bij het extern bedrijf dat instaat voor de verwerking van verkeersboetes".

Het gaat niet zozeer om technische problemen, maar om een overbelasting van het callcenter, legt Edward Landtsheere van de FOD Justitie uit. Dat is een gevolg van een grote zending eerder deze maand. "Begin augustus heeft er een heel grote zending van verkeersboetes plaatsgevonden. Tussen 1 augustus en 10 augustus zijn ongeveer 650.000 boetes uitgestuurd op een week tijd, normaal is dat meer gespreid."

Nieuwe medewerkers

"Om piekmomenten binnen het callcenter beter aan te kunnen, werden 21 bijkomende medewerkers aangeworven en zullen er volgende week maandag 5 nieuwe medewerkers starten met een opleiding. De zending van verkeersboetes zal in de toekomst beter gespreid zijn zodat piekmomenten kunnen vermeden worden", zegt Landtsheere. 

Sinds begin dit jaar is het systeem om verkeersboetes te innen volledig geautomatiseerd. In het begin kampte het nieuwe systeem met kinderziektes waardoor duizenden mensen hun boetes te laat in de bus kregen, maar dat probleem is intussen opgelost, klinkt het bij de FOD Justitie. 

Het callcenter is bereikbaar op +32 (0)2 278 55 60. Ook op de website www.verkeersboetes.be kunnen burgers terecht met hun vragen. 

44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • vanaeken jokke

    Ze zullen het nooit afleren de zagers over de verkeersovertredingen volg de wet de verkeerstekens en snelheden die op die plaats van toepassing zijn.Dan hoef je geen boete te betalen.Dat hier iedereen al dertig jaar zijn botten aan die wetten veegt zijn ze vergeten.Het rijgedrag moet veranderen dan pas zal alles veiliger worden.

  • Arthur Houben

    @raf peeters: de respectloze mentaliteit en gebrek aan kennis van de wegcode zijn de oorzaken van de heksenketel dat het verkeer is geworden maar de politiek doet enkel aan symptoombestrijding onder het mom van veiligheid om geld uit onze zakken te kloppen en dan liefst nog gesteund door moraalridders die in eigen vel snijden.

Lees meer