Thinkstock

7 keer meer studenten hebben chlamydia

Studentenartsen van de KU Leuven waarschuwen voor chlamydia. Ze krijgen nu zeven keer meer studenten met de soa over de vloer dan tien jaar geleden. “We zien de opmars ook in de rest van het land, hoofdzakelijk bij jongeren”, zegt studentenarts Rikka De Roy aan VTM NIEUWS. Er wordt geschat dat één op de twintig jongeren drager is van chlamydia.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Onderzoekers zien de opmars van chlamydia niet alleen bij studenten, maar bij de hele bevolking. In 2016 waren minstens 6.000 mensen besmet. “Dat de soa meer vastgesteld wordt, heeft gelukkig ook te maken met een betere screening”, vertelt De Roy. “Er wordt meer getest, maar chlamydia is een heel besmettelijke bacterie die weinig klachten geeft.”

Dat chlamydia vaker voorkomt bij studenten, betekent niet dat ze minder veilig vrijen dan vroeger. “Ze hebben vaak een aantal opeenvolgende relaties en zo nemen ze infecties, zoals chlamydia, mee van de ene naar de andere partner.” Studenten spreken er wel over met hun partner, maar ze gaan er snel van uit dat hun lief in het verleden geen risicocontacten had. “Vaste relaties worden snel foutief als veilig beschouwd, want elke nieuwe relatie houdt een risico in als er vorige partners zijn geweest.”

Wat is het?

“Chlamydia is een bacterie die lokaal een infectie kan geven in de plasbuis of in de baarmoeder, maar ook in de eileider en zaadleider”, legt studentenarts Rikka De Roy uit. De soa kan jaren sluimeren in je lichaam zonder dat je het weet. Als je het niet opmerkt, kan je onvruchtbaar worden. 

Er snel bij zijn is dus de boodschap. “Dan kunnen we chlamydia heel goed behandelen en verspreiding en eventuele complicaties op lange termijn vermijden”, zegt De Roy. Je bent er dan vanaf met een eenmalige inname van een tweetal antibioticumtabletten.

Symptomen

Meisjes die besmet zijn, hebben vooral last van herhaalde klachten die op een blaasontsteking lijken en hebben soms wat afscheiding. Jongens hebben pijn bij het plassen. “Maar in heel veel gevallen zijn er geen symptomen. Het is dus niet omdat men niets voelt, dat er geen soa aanwezig is.”

Condoom

De studentenarts heeft tot slot nog een gouden tip: “Vrij veilig als het met een nieuwe of losse partner is. Laat het condoom pas achterwege als er een soascreening is geweest en soa’s uitgesloten zijn.”

Meer informatie over chlamydia en ander soa's, vind je op de website van Sensoa. Denk je dat je besmet bent, ga dan langs bij je huisarts en vraag om een test.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerard Braeckmans

    Volledig mee akkoord, Bene Devos. Zo proper zijn we niet. Dat is schijn en gecamoufleerd door parfum en spuitbussen. En de zeden zijn aan het verwilderen.

  • Bene Devos

    Hoe duurder en luxe de badkamers tegenwoordig, hoe vuiler volk. Hoe duurder en luxe de keukens tegenwoordig, hoe minder men kookt.En dan krijgen de kinderen chlamydia en salmonella. Veel te losse zeden hier in Vlaanderen en geen zelfrespect meer.

Lees meer