PHOTO_NEWS

76.000 oproepen voor verdachte handelingen op NMBS-domein in 2014

76.000 reizigers en spoorwegmedewerkers van de NMBS hebben in 2014 gebruik gemaakt van het gratis nummer 0800/30.230. Dat is een meldpunt waar reizigers, pendelaars en personeel elke verdachte situatie op het spoorwegdomein kunnen melden.

Al tien jaar beschikt NMBS over het telefonische meldpunt. Iedereen die iets verdacht opmerkt, gaande van een diefstal tot een agressie, verdachte bagage of onrustwekkend gedrag, kan op het gratis nummer terecht.In 2014 ontving het Security Operations Center (SOC) meer dan 76.000 oproepen. Dat waren er wel ruim 4.000 minder dan in 2013. Als gevolg hiervan werden 55.438 interventies uitgevoerd, waarvan 28.600 door de veiligheidsagenten van Securail. De overige interventies gebeurden door de politie, hulpdiensten en andere diensten van NMBS.

Conflictsituatie
Uit cijfers blijkt dat verschillende oproepen over dezelfde situatie handelen. In bepaalde gevallen kan Securail niet meer tussenkomen of betreft het vragen over de treindienst. Ook spoorswegmedewerkers maken gebruik van het noodnummer. Het gaat hier bijvoorbeeld om treinbegeleiders die in een conflictsituatie met een reiziger terecht komen.

De NMBS wil naar aanleiding van het schietincident van afgelopen vrijdag in een Thalystrein nog eens de aandacht vestigen op dat noodnummer 0800/30.230. "Bovenop de genomen maatregelen en zonder in een angstpsychose te vervallen, wil ik elke reiziger vragen om aandachtig te zijn. Samen waakzaam zijn is een positief antwoord op het huidige klimaat", verduidelijkt federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR).

Lees meer