6
David Legreve

8.178 deelnemers halen eindstreep Dodentocht: sommige wandelaars bezondigen zich aan spoorlopen

Van de 13.000 ingeschrevenen aan de Dodentocht kwamen er uiteindelijk 11.752 aan de start, exact 8.178 hebben de finish gehaald. De wandelaars hadden tot 21 uur de tijd om de 100 kilometer af te leggen. Officieel zijn er 1.685 opgevers maar dat aantal ligt in realiteit hoger aangezien niet iedereen een opgave aan de organisatie meldt. Enkele van de wandelaars bezondigden zich ook aan spoorlopen. Dat blijkt uit beelden die genomen werden aan een spooroverweg.

De regen zaterdagnacht had gezorgd voor heel wat vroege opgevers, maar al bij al viel het totale aantal opgevers goed mee. "We hebben procentueel minder opgevers dan andere jaren", zegt Thomas D'Hondt van de organisatie. "Bijna 70 procent van de starters haalde ook de finish." Een mogelijke verklaring daarvoor kan liggen in het beperken van het aantal deelnemers, waardoor vooral vaste deelnemers zich hadden ingeschreven.

Om 6.45 uur vanochtend stond al een twintigtal deelnemers van de Dodentocht aan de finish te wachten. Omdat de Dodentocht geen echte wedstrijd is, ging de finish pas rond 7 uur open. Rond 7.30 uur hadden al zo'n 35 mensen de tocht tot een goed einde gebracht. 

Op foto's aan een spooroverweg is te zien hoe verscheidene wandelaars ongestoord een spoorwegovergang oversteken terwijl het licht op rood staat. Dat is nochtans levensgevaarlijk en daar staan zware boetes op. (lees hieronder verder)

6
TVD
6
TVD
6
TVD

De beelden werden genomen tussen 7 en 8 vanmorgen, ter hoogte van kilometer 61, op het kruispunt van Vierhuizen en de Kerkhofstraat in Buggenhout. De wandelaars trokken zich niets aan van de gesloten spoorwegovergang, hoewel er vrijwel elke tien minuten een trein passeert. Pas rond 8 uur kwam er een seingever van de organisatie aan de overweg staan om wandelaars tegen te houden, maar toen waren er al honderden gepasseerd.

Badge foutief ingescand

Bij de start werden 11.746 mensen geregistreerd, iets minder dan de 13.000 die zich hadden ingeschreven. "Het kan zijn dat dat er uiteindelijk iets meer zijn omdat hun badge niet correct werd gescand. De juiste cijfers zullen we pas aan de finish kennen", legt woordvoerder Thomas D'Hondt uit. "Maar we hebben altijd mensen die zich inschrijven en uiteindelijk niet komen opdagen. We kunnen stellen dat een kleine 12.000 mensen uiteindelijk zijn gestart."

Van die 12.000 zijn er 1.685 die er de brui aan gaven, een cijfer dat lager uitvalt dan andere jaren. "Bij de eerste twee controleposten was het aantal opgevers hoger dan anders maar dat kwam door de regen", zegt D'Hondt. "Daarna is het gestopt met regenen en sindsdien liggen de aantallen van opgevers lager."

Weinig BV's

Tijdens deze editie stapten niet heel veel bekende mensen mee. VRT-gezicht Ruben Van Gucht liep de 100 kilometer en finishte vanochtend om 8u30, QMusic-presentator Sam De Bruyn deed ook mee.

Het Rode Kruis deed om 17.00 uur al 990 verzorgingen, vier mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht voor verdere verzorging. "Nog steeds zijn blaren en spierpijnen de meest voorkomende klachten. Heel wat mensen die we verzorgd hebben, zetten nadien ook hun weg verder", zegt Aurélie Hombroukx van Rode Kruis Vlaanderen. Uiteindelijk werden er in totaal 1.600 mensen verzorgd.

6
David Legreve

Door het aantal deelnemers te beperken tot 13.000 trok de Dodentocht dit jaar meer getrainde mensen. "We merken dat er meer anciens hebben ingeschreven, we hebben echt veel vaste mensen dit jaar", zegt D'Hondt. "De meeste deelnemers zijn Belgen, daarnaast een 2.000-tal Duitsers en ook heel wat Nederlanders. Vorige jaren waren er veel meer groepen uit andere landen dan dit jaar."

6
TVD

49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Maes

    voor al diegene die hem uitgestapt hebben, super prestatie en ik ben trots op julle allemaal. Maar volgens Werner zijn er blijkbaar ook bedriegers??? Aan die enkelingen, ten eerste bedrieg je enkel jezelf en ten tweede, ik zou er niet graag mee getrouwd zijn. Wie voor zoiets bedriegt en uiteraard ook liegt, doet dat over alles, constant en tegenover iedereen.

  • Nataie Verschelden

    Ik heb hem gisteren ook uitgewandeld en ben daar super fier op!!! We waren met een groep van 18 goededoelstappers en hebben hiermee meer dan 15000 euro opgehaald voor het goeie doel “to walk again “

Lees meer