PHOTO_NEWS

Aanslag Joods Museum valselijk opgeëist

De voorzitter van de 'Ligue belge contre l'antisémitisme' (LBCA) heeft in de nacht van maandag op dinsdag via Twitter een bericht ontvangen waarin de schietpartij in het Joods Museum werd opgeëist. Het ging echter om een vals bericht, verstuurd door een minderjarige die voorzitter Joël Rubinfeld ook met de dood bedreigde. Dat meldt advocaat Christophe Goossens van de LBCA.

"De tweet die Joël Rubinfeld via twitter ontving, luidde: 'Ik ben de verantwoordelijke, jouw beurt komt snel'. Rekening houdend met de datum van verzending ging het duidelijk over de aanslag", aldus de advocaat. De verzender is intussen opgespoord en blijkt een minderjarige te zijn die niets met de aanslag te maken had.

Niettemin kan de tweet gevolgen hebben voor de minderjarige. "Het gaat om een inbreuk op de strafwet en de auteur van de tweet, die intussen geïdentificeerd is, moet zich verantwoorden voor het gerecht. Een aanslag opeisen en doodsbedreigingen uiten is niet niets", aldus Goossens.

Nog volgens de advocaat werkt de aanslag als katalysator en brengt ze een klimaat van haat aan de oppervlakte. "En daarvan profiteren sommigen om hun antisemitisme te verspreiden."

Samenwerking met FBI?
Het federaal parket bevestigt noch ontkent intussen de medewerking van het Amerikaanse FBI aan het onderzoek. Woordvoerster Wenke Roggen had het wel over samenwerking met nationale en internationale partners, zonder verder in detail te willen treden.

Volgens Het Laatste Nieuws en de kranten van Sudpresse heeft het Amerikaanse FBI zijn diensten aangeboden. Het zou gaan om informatie uit hun databases, maar ook hun inlichtingendiensten zouden ter beschikking staan.

Nog volgens de kranten zijn zowat honderd agenten gemobiliseerd voor de zoektocht naar de dader van de schietpartij. Drie mensen kwamen daarbij om, een vierde slachtoffer verkeert nog steeds in kritieke toestand.

Lees meer