Aanstokers ontsnapping gevangenis Dendermonde veroordeeld

De Dendermondse strafrechtbank heeft vandaag de twee aanstokers van de grote ontsnapping uit de Dendermondse gevangenis veroordeeld. Peraj Konto (27) en Zakaria Elaagbani (23) kregen respectievelijk vijf en vier jaar effectieve gevangenisstraf. Ze werden schuldig bevonden aan gijzeling van drie cipiers, afpersing van sleutels en gsm's en vernielen van deuren.

Cipiers gegijzeld
Dankzij de manoeuvres van Konto en Elaagbani konden op 19 augustus 2006 28 gedetineerden uit de gevangenis van Dendermonde ontsnappen. Konto was erin geslaagd om het slot van zijn celdeur te forceren. Uiteindelijke gijzelde hij enkele cipiers en eiste dat ze de sleutels van de gevangenisdeuren afgaven. Daarop kozen Konto en Elaagbani het hazenpad, met in hun kielzog een pak andere gedetineerden.

"Ik had maar één doel voor ogen en dat was ontsnappen", vertelde Konto aan de rechter tijdens de behandeling van zijn proces. "Ik vond immers dat ik te streng was gestraft geweest."

Minimalisatie
Zijn advocaat probeerde de feiten te minimaliseren. "Konto heeft nooit gedacht dat er uiteindelijk zoveel gedetineerden zouden ontsnappen", klonk het. "Bovendien was de gevangenis totaal verouderd en was het heel simpel om de sloten te openen. Dat is om problemen vragen." Maar dat vond de rechtbank hoegenaamd geen argument om feiten als dit te plegen.

Zware geweldsdelicten
Rechter Troch tilde bovendien zwaar aan de feiten. "Een horde gevaarlijke individuen kon terug in de maatschappij vrijkomen en dat dankzij deze twee beklaagden", klonk het. Elaagbani was niet aanwezig voor de behandeling van de zaak en liet verstek gaan. Hij moet ook in Frankrijk terecht staan voor een hele reeks zware geweldsdelicten, zoals carjackings. Toen Konto in oktober vorig jaar gevat werd in het buitenland, had hij ondertussen al een poging doodslag op zijn geweten.

De cipiers die slachtoffer werden van de ontsnapping krijgen 1 euro provisionele morele schadevergoeding. (belga/ka)

Elaagbani Zakaria.
UNKNOWN Elaagbani Zakaria.

Lees meer