2 Illustratiebeeld.
Harry Goossens Illustratiebeeld.

Aantal Belgen dat naar het werk fietst in 5 jaar verdubbeld

Meer dan 1 op de 10 werknemers (13,4 procent) in België neemt voor de woon-werkrit geregeld de fiets. Dat zijn er dubbel zoveel als 5 jaar (6,4 procent) geleden. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit. 

De fietsende Belg is 41 jaar en 4 maanden oud en fietst gemiddeld 9,4 km naar het werk, ruim 2 km meer dan 5 jaar geleden, hoofdzakelijk dankzij de elektrische fiets. Ook het openbaar vervoer won de laatste 5 jaar aan populariteit ten koste van de auto. 

Regionale verschillen

De populariteit van de fiets voor het woon-werkverkeer stijgt in heel België, met Vlaanderen als trekker: 15,2 procent van de Vlamingen fietst regelmatig tussen thuis en werk. Koploper is Antwerpen, 1 op de 5 Antwerpse werknemers fietst naar het werk, en Limburg is de snelste groeier. Hier ging het percentage maal drie, aldus Acerta. 

In Wallonië is de fiets het minst populair (0,9 procent). Niet onlogisch gezien de grotere afstanden en de hoogteverschillen. Brussel krijgt 3,73 procent van de werknemers regelmatig op de fiets. In 2013 was dat 2 procent. Het pad wordt daar geëffend, aldus Dirk Wijns, directeur Acerta Consult. 

De stijging van fietsende werknemers geldt in alle leeftijdscategorieën met uitzondering van de oudsten (+ 63-jaar). Een 50-plusser fietst nog net zo vaak als de min-35-jarige. De gemiddelde leeftijd van die naar het werk fietsen ligt op 41 jaar en 4 maanden, in 2013 was dat 40 jaar.

In 2013 woonde drie kwart van de fietsers binnen een straal van 10 km van het werk, in 2018 is die groep geslonken tot 62 procent. De groep die meer dan 30 km naar het werk fietst, groeide in diezelfde tijd van 5,5 procent naar 9,8 procent. Door het succes van de e-bike is de gemiddelde gefietste woon-werkafstand op 5 jaar gestegen van 7,3 naar 9,4 km. 

2 Illustratiebeeld.
photo_news Illustratiebeeld.

Openbaar vervoer

Een groeiend percentage werknemer gaat ook met de trein, bus, tram of metro naar het werk: van 2,8 procent in 2013 naar 4,2 procent in 2018 voor België, in Vlaanderen van 2,5 procent naar 3,8 procent. "Die groei moeten we relativeren: gemiddeld plus 51 procent in 5 jaar is een heel pak minder dan wat de fiets (+ 104 procent) doet. Het absoluut belang van het openbaar vervoer blijft beperkt: nog altijd maar 4,15 procent van de werknemers kiest ervoor."

De cijfers zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, zowel kmo's als grote ondernemingen. 

40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kurt Staessens

    Kunnen de cijfers ook eens gepubliceerd worden van de lichamelijke letsels ten gevolge van een ongeval met de fiets? Graag ook de cijfers van de arbeidsongeschiktheid door die letsels.

  • Stephan Chef

    Fiets al 20 jaar lang naar mijn werk zo'n 30 Km per dag van Mortsel naar Kruibeke op een gewone fiets, de laatste drie jaar stel ik wel vast dat er meer fietsers zijn maar het overgrote deel fietst elektrisch met alle gevolgen vandien. Nu zijn er op de piekmomenten files aan de fietserslift van de Kennedytunnel, ook daar.

Lees meer