2
REUTERS

Aantal Belgen met antilichamen tegen coronavirus gedaald tegenover vorige meting: piste van groepsimmuniteit lijkt waardeloos

Amper 5,5 procent van de Belgen heeft momenteel antistoffen tegen het coronavirus in zijn of haar bloed. Dat is niet alleen een erg laag cijfer, het is bovendien ook minder dan de 6,9 procent bij een soortgelijk onderzoek einde mei. Dat schrijven de VRT en De Standaard vandaag. Volgens epidemioloog Pierre Van Damme mogen we de piste van groepsimmuniteit daarmee volledig vergeten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De universiteit Antwerpen heeft de resultaten bekendgemaakt van zijn vierde studie op antilichamen in het bloed van de Belgische bevolking. De aanwezigheid van antilichamen in het bloed wijst erop dat de persoon met het coronavirus besmet is geweest. Uit het onderzoek op 2.960 stalen van mensen die bloed hebben afgestaan tussen 8 en 13 juni blijkt dat 5,5 procent onder hen antilichamen tegen het coronavirus in het bloed hadden. Het is het eerste onderzoek sinds het einde van de lockdown, terwijl de vorige drie onderzoeken ervoor en tijdens de strenge maatregelen werden gevoerd.

Maar terwijl de resultaten de vorige drie keren geleidelijk aan stegen van 3 over 6 tot bijna 7 procent van de bloedstalen met antilichamen, blijkt dat cijfer nu weer gedaald naar 5,5. Volgens professor Pierre Van Damme is dat resultaat verrassend. “We gingen ervan uit dat we deze keer in minstens evenveel bloedstalen antilichamen zouden aantreffen. Maar dat is dus niet het geval”, zegt hij tegenover de VRT.

Antilichamen verdwijnen

Als mogelijke verklaring ziet Van Damme dat de antilichamen bij sommige stalen na 1 tot 2 maanden al te fel zijn afgenomen. Van Damme: “De kans bestaat dat er tussen de stalen die we nu onderzocht hebben, bloed zat van mensen bij wie de antilichamen al verdwenen waren, maar die dus wel ooit besmet zijn geweest.” Ook uit eerder buitenlands onderzoek bleek dat in sommige gevallen de antistoffen in het bloed een tijd na de infectie lijken af te nemen. 

Bovendien is het mogelijk dat mensen zich ondanks de versoepelingen aan de basismaatregelen blijven houden, zodat het virus zich niet verder verspreidt. “Dat is positief nieuws, omdat er zo minder besmettingen bijkomen.”

Geen groepsimmuniteit

In elk geval betekenen de resultaten opnieuw slecht nieuws voor het idee van groepsimmuniteit. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de verspreiding van het virus uiteindelijk vanzelf uitdooft wanneer minimaal 60 procent van de bevolking besmet is geraakt en antistoffen heeft aangemaakt.

Dat antilichamen uit het bloed verdwijnen wil overigens niet zeggen dat mensen opnieuw vatbaar worden voor een tweede corona-infectie. Vaccinoloog Heidi Theeten van de UA zegt in De Standaard dat het lichaam bij een besmetting ook zogenaamde T-cellen voor de afweer tegen het virus aanmaakt. Die zijn niet minder effectief dan antilichamen, maar wel “veel moeilijker op te sporen in het lab”.

2 Epidemioloog Pierre Van Damme.
VTM Nieuws Epidemioloog Pierre Van Damme.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer