THINKSTOCK

Aantal diefstallen in kerken sinds juni sterk gestegen

Het aantal diefstallen in kerken is sinds de maand juni erg gestegen. Dat meldt het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC), het expertisecentrum voor religieus erfgoed in Vlaanderen en Brussel, vandaag. De politie roept dan ook op om aandachtig te zijn voor verdachte handelingen bij kerken of kapellen en om de cel Kunstdiefstallen van de Federale Politie bij elke diefstal te verwittigen.

Vorig jaar waren er in totaal 20 tot 30 diefstallen. Sinds juni gaat het om een tweetal diefstallen per week. Die stijging is te wijten aan één persoon, een man die ouder is dan 70 en die gekend is bij de politie. Als deze trend aanhoudt, zullen er tegen het einde van het jaar 60 tot 80 diefstallen in kerken zijn gebeurd, waarvan 50 tot 60 door die ene persoon.

Bovendien worden veel diefstallen in kerken niet of te laat aangegeven bij de lokale politie. "Dit is nochtans cruciaal in de strijd tegen kerkdiefstallen", aldus het CRKC. "Daarna is het belangrijk zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan de gestolen voorwerpen. Dat vergroot de kans op terugvinden aanzienlijk."

Het Centrum benadrukt dan ook dat het belangrijk is om na de aangifte bij de lokale politie de cel kunstdiefstallen van de Federale Politie bij elke kerkdiefstal te verwittigen via de website www.religieuserfgoed.be. De gestolen kunstvoorwerpen worden na controle door de politie gepubliceerd in een publiek raadpleegbare lijst. Dat vergroot de kans dat ze teruggevonden worden en maakt het gestolen goed minder aantrekkelijk voor de kunstmarkt.

Lees meer