Getty Images/iStockphoto

Aantal langdurig zieken opnieuw met ruim 5 procent gestegen in 2018

Het aantal Belgen dat al meer dan een jaar thuiszit wegens ziekte is vorig jaar opnieuw gestegen. Het gaat om een stijging met 5,4 procent, zo leren cijfers die het Riziv publiceerde op de website.

Het aantal loontrekkenden en zelfstandigen in invaliditeit kwam eind vorig jaar uit op 426.607, tegenover 404.657 eind 2017. Het gaat om 400.745 in het stelsel van de loontrekkenden en 25.862 bij de zelfstandigen. De stijging zit in hoofdzaak bij de loontrekkenden, waar na een toename met ruim 20.000 de kaap van 400.000 gerond wordt.

Op enkele jaren tijd is de langdurige arbeidsongeschiktheid fors toegenomen. Eind 2014 ging het nog om 343.926 mensen. Dat geeft een stijging met 24 procent op vier jaar tijd.

De ziekteverzekering raamde ook hoeveel mensen met een burn-out of depressie in de groep langdurig zieken zitten. Bij de loontrekkenden waren er dat eind vorig jaar 91.438 en bij de zelfstandigen 3.992.

De cijfers bevatten niet de mensen in de zogenaamde primaire arbeidsongeschiktheidsperiode: na een jaar en een dag arbeidsongeschiktheid gaat immers de periode van invaliditeit in. Omdat burn-out en depressie vaak minder dan één jaar duren, geven de cijfers dus slechts een gedeeltelijk beeld over die aandoeningen, benadrukt het Riziv.

32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Kelchtermans

    wanneer mensen in de gaten hebben dat ze onredelijk hard en veel moeten werken voor een in verhouding wel erg klein deel van de koek - zoals het geval is in ons tot monsterlijke wanproporties uitgegroeide kapitalistisch systeem - dan gaan ze zelf bijsturen en compenseren. Dat kan door bvb materiaal te stelen op het werk of op ziekenkas te gaan. Wanneer je merkt dat de heersende elite ook alleen maar aan zichzelf denkt, kan je van het werkvolk moeilijk een gezondere mentaliteit verwachten

  • Freddy De Vos

    Verbied sociale media, daarmee zal je al veel mensen genezen. Mensen leven in de illusie om constant bereikbaar te zijn.

Lees meer