Foto ter illustratie
PHOTO_NEWS Foto ter illustratie

Aantal zelfdodingen in Belgisch leger te hoog

De voorbije vijf jaar hebben volgens officiële cijfers 68 militairen van het Belgisch leger zelfmoord gepleegd. In vergelijking met de gemiddelde mannelijke bevolking in ons land is dat veel, te veel, zo schrijft Artsenkrant vandaag. Ook het aantal kankergevallen bij militairen en ex-militairen is alarmerend.

Het aantal zelfdodingen in het Belgisch leger de voorbije jaren ligt hoog: 12 gevallen in 2009, 19 in 2010, 14 in 2011, 13 in 2012 en 10 in 2013. Op een totaal van 31.500 militairen lag het percentage een stuk hoger dan bij de hele mannelijke bevolking in ons land: 31,75 op 100.000 tegenover minder dan 30 op 100.000, schrijft de Artsenkrant.

Gewezen arbeidsinspecteur van Defensie Marc Lemmens bevestigt die cijfers en wijst erop dat het Belgisch leger zijn beloften om werk te maken van een degelijke preventie voor zelfdoding, niet is nagekomen. In een brief gericht aan de redactie van Artsenkrant schrijft hij: "Al in 2009 heb ik, zowel mondeling als schriftelijk, aangedrongen om de commissie voor de preventie van zelfdoding te reactiveren. Het leger toonde evenwel geen interesse en heeft door de afwezigheid van adequate preventiemaatregelen niet kunnen verhinderen dat een zeventigtal militairen zelfmoord heeft gepleegd."

Ook het aantal kankergevallen bij Belgische militairen ligt volgens dokter kolonel Lemmens te hoog. Tijdens missies kunnen zij blootgesteld worden aan schadelijke stoffen zonder dat op voorhand een risicoanalyse werd gemaakt.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Lees meer