In 2011 vernielden activisten een aardappelveld in Wetteren
PHOTO_NEWS In 2011 vernielden activisten een aardappelveld in Wetteren

Aardappelactivisten Wetteren op 3 juni voor Gentse hof van beroep

De elf leden van de Field Liberation Movement, die vorig jaar in september veroordeeld werden voor vernielingen en "bendevorming" tijdens een protestactie in 2011 op een veld met genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren, verschijnen op 3 juni voor het Gentse hof van beroep.

De activisten werden veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk, zes maanden voor de 'bendeleider', en geldboetes. Het onderzoeksconsortium kreeg een schadevergoeding van ruim 20.000 euro toegekend.

De activisten tekenden echter beroep aan om twee redenen. "Enerzijds omdat het belangrijk is dat het recht op actie voeren bewaard blijft in een democratie, dus breder dan deze zaak," motiveert Barbara Van Dyck, één van de veroordeelde actievoerders. "Een veroordeling voor 'bendevorming is in dat kader dan ook ontoelaatbaar."

Aansluitend zeggen de activisten ook het 'democratisch deficit' te willen aanklagen in de beslissingen die op verschillende niveau's genomen worden rond het gebruik van ggo's. "Zowel op internationaal vlak, met het vrijhandelsverdrag als voorbeeld, maar ook op Europees niveau", gaat Van Dyck verder. "Het Europees parlement ging recent niet akkoord met een toelating om pioneer maïs te telen, maar toch wordt dat vanuit de Europese Commissie niet opgeheven. Op Belgisch niveau stelden we eind vorig jaar vast dat er een vergunning werd verleend voor een proef met ggo-populieren, terwijl er vanuit de Bioveiligheidsraad maar drie positieve stemmen waren, twee negatieve en de rest zich onthield én het intern reglement niet gevolgd werd bij de procedure om het advies tot stand te laten komen."

De aardappelactivisten voelen zich ook gesteund door een recente vrijspraak van Franse veldbevrijders, en verwijzen daarbij naar gelijkaardige opmerkingen die een Gentse rechter in 2012 maakte over de vergunningsprocedure.

Voorafgaand aan het proces op dinsdag 3 juni wordt om 8 uur op de Gentse Kouter een "schoffel kata" gehouden, een eigen interpretatie van een Japanse zelfverdedigingskunst.

Lees meer