'Le Sauvage', onderdeel van La Ducasse in het Henegouwse Aat.
Screenshot YouTube 'Le Sauvage', onderdeel van La Ducasse in het Henegouwse Aat.

Exclusief voor abonnees

Aat voert zijn eigen zwartepietendiscussie. Is ‘Le Sauvage’ een vorm van racisme?

Het volksfeest La Ducasse in Aat is Unesco-werelderfgoed. De Brusselse Panthers hebben een brief aan die organisatie geschreven om de erkenning in te trekken. De reden? Le Sauvage, een eeuwenoud personage in de volksstoet. ‘Het personage versterkt negrofobie.’

Een zwartgeblakerde huid, veren op zijn hoofd en een ring door de neus. Dat zijn de drie typische kenmerken van Le Sauvage, een van de belangrijkste personages in La Ducasse, een groot volksfeest met bijbehorende carnavalsstoet in Aat in Henegouwen.

De Bruxelles Panthères (Brusselse panters), een Franstalige organisatie die strijdt tegen raciale ongelijkheid, 

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sunno Hamar

    Door de Romeinen wordt al geschreven over riten in de Germaanse wereld waarbij mannen helemaal zwart geverfd werden om zo de doden te belichamen. Ze trokken dan als wilden door het dorp en treiterden iedereen die geen offergave voor de deur van hun huis had achtergelaten.

  • Heidi Vereecken

    Ik ben half Afrikaanse en woon al 50 jaar in België. Vroeger heb ik persoonlijk mogen meemaken wat racisme is en de dag van vandaag begrijpen de meeste niet eens de betekenis van het begrip! Die folklore, traditionele feesten en zwarte piet momenten zijn er enkel om plezier te maken, laat dat nu gewoon los en amuseer jullie zoals tevoren, zij @ zij!!!!

Lees meer