PHOTO_NEWS

Abou Jahjah hoopt op gesprek met Bart De Wever

Dyab Abou Jahjah, de stichter en oud-voorzitter van de Arabisch-Europese Liga (AEL), is terug in België. Het is niet zijn bedoeling om de AEL nieuw leven in te blazen, benadrukt hij in een interview met Het Belang van Limburg. Hij werkt samen met ongeveer zeventig anderen aan een nieuwe beweging. "Mijn enige doel is een democratische staat, met gelijke rechten voor iedereen." Om dat te bereiken, hoopt hij op gesprekken met de vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen, ook met Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

"We willen een belangenvereniging zijn en problemen aankaarten waar 'nieuwe Belgen' mee geconfronteerd worden", stelt Jahjah. Hij denkt aan huisvesting, onderwijs en tewerkstelling. ''De situatie is tien jaar na de AEL echt niet verbeterd. Er is nog steeds veel discriminatie." Dat ondervindt ook zijn echtgenote, die in Brussel een appartement aan het zoeken is. "Dat is frustrerend. Vooral voor Marokkanen uit de middenklasse. Zij doen alles om vooruit te geraken in het leven, en dan nog botsen ze op discriminatie en racisme", beklemtoont Abou Jahjah.

"Hoe we het zullen aanpakken, zijn we nog aan het bekijken. Daarna trekken we met onze eisen naar de politieke partijen." Zélf een politieke partij oprichten is voorlopig niet aan de orde, al sluit Abou Jahjah niets uit.

"Als de andere partijen niet willen luisteren, bestaat de kans dat we naar de verkiezingen trekken. M'n enige doel is een democratische staat, met gelijke rechten voor iedereen", aldus Jahjah. Om dat te bereiken zou hij graag met vertegenwoordigers van de verschillende partijen rond de tafel zitten. "Ik heb tegenover niemand een negatieve vooringenomendheid", klinkt het. "Ook niet tegenover de nieuwe burgemeester", waarmee hij op Antwerps burgemeester Bart De Wever doelt.

Abou Jahjah maakte midden september zijn terugkeer naar België bekend. Hij woonde bijna tien jaar in Libanon, waar hij werkte in de marketingsector, "onder meer in opdracht van enkele lokale verzekeringsmaatschappijen", schrijft Het Nieuwsblad.

Lees meer