Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon
BELGA Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon

Acteurs en muzikanten gaan staken tegen besparingsplannen regering-Jambon

De vakbonden in de sectoren podiumkunsten en muziek hebben een stakingsaanzegging ingediend, gericht tegen de besparingsplannen van de Vlaamse regering in de cultuursector. Dat meldt ACV Puls.

Met de stakingsaanzegging willen de drie bonden (ACV Puls, ABVV en ACLVB) acties tegen de besparingen ondersteunen en meer kans op succes bieden. Welke acties en wanneer die er zullen komen, is nog niet duidelijk.

“We sluiten ons aan bij de plannen vanuit de basis”, aldus sectorverantwoordelijke Ine Hermans van de christelijke vakbond. Het gaat om een stakingsaanzegging van onbepaalde duur. “Het is een middel om de acties vooruit te helpen, geen doel op zich”, beklemtoont Hermans.  Het platform ‘State of the Arts’ organiseerde gisteren al een protestactie aan het Vlaams parlement.

“We laten ons niet vangen”
Door actie te voeren hoopt men de geplande besparingen van de Vlaamse regering alsnog tegen te houden. “We laten ons niet vangen door de politieke val die minister Jan Jambon gisteren opzette (...) Hij stak in de Commissie Cultuur in het Vlaams parlement zogezegd zijn hand uit naar de sector door die uit te nodigen om een alternatieve begroting op te maken die de besparing anders verdeelt. Dit is echter geen uitgestoken hand, maar een vergiftigd geschenk”, meent de ACV-afgevaardigde. Ze wijst erop dat de besparingen hiermee overeind blijven en de problemen van de kunstensector geenszins oplost. 

“Zet besparingen on hold”
“We stellen voor dat de minister de voorgestelde besparingen on hold zet totdat we een consensus gevonden hebben”, voegt Leen Laconte als directrice van het Overleg Kunstenorganisaties (oKo) toe. “Uit de gecombineerde cijfers blijkt dat de regering op kunstinstellingen en organisaties met een werkingssubsidie 8 procent wil besparen. Dat is meer dan 6 procent en dus een forse besparing. Het is niet realistisch om van een sector te verwachten de drastische gevolgen daarvan tegen 1 januari 2020 -dus binnen 6 weken al- door te voeren.”

Het oKo wil daarbij aandacht vragen voor alle kunstdiscplines en iedereen die in de sector werkt. Het wil daarbij ook het belang onderstrepen van alle aanverwante sectoren. “Want ook voor onder meer horeca, toerisme, onderwijs en media hebben de besparingen in de kunstensector gevolgen”, aldus Laconte.

31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Viaene

    Blijkbaar heeft enkel datgeen dat ‘profitabel’ is nog recht van bestaan en is al de rest luxe dat we best zo vlug mogelijk afschaffen, Arm Vlaanderen!

  • Nils De Vriendt

    Hoe sneller hoe liever, invoeren asap!

Lees meer