Actiedag ABVV, rode betogingen voor meer koopkracht: “U verdient meer dan kruimels”

Het Muntplein in Brussel kleurde vandaag rood door de aanwezigheid van honderden vakbondsmilitanten van de socialistische vakbond ABVV. Ook in Antwerpen en Limburg waren er acties. In Antwerpen namen 1.200 militanten deel aan een mars voor meer koopkracht, in Limburg ging diezelfde eis gepaard met het uitdelen van brood met de boodschap “U verdient meer dan kruimels”.

Koopkracht is speerpunt nummer één van het ABVV. De rijkdommen moeten herverdeeld worden en de arbeiders moeten beloond worden voor de rijkdom die ze creëren, klinkt het.

De socialistische vakbond eist een minimumloon van 14 euro per uur, een minimumpensioen van 1.500 euro netto, een herziening van de loonwet, een daling van de btw op elektriciteit naar 6 procent en een sociale shift zodat de sterke schouders de grootste kosten dragen en de gezondheidszorg toegankelijk blijft.

“Revolutie”

Het is duidelijk dat het ABVV het beleid van “de asociale rechtse regering Michel-De Wever” afkeurt. Na de verkiezingen willen ze dan ook een nieuwe weg inslaan en de plaats van afspraak in Brussel - het Muntplein - symboliseert die. 

"In de Middeleeuwen werden hier munten geslagen en in 1830 begon hier de Belgische revolutie. Vandaag begint hier een revolutie voor de koopkracht", verduidelijkt Estelle Ceulemans, algemeen secretaris van ABVV Brussel. Volgens de politie waren er zo’n 650 betogers, de vakbond zelf spreekt van bijna 2.000 actievoerders. 

2
Photo News

“Aan het einde van het peloton”

In Antwerpen vond een mars voor meer koopkracht plaats. De stoet trok van de Bolivarplaats aan het Vlinderpaleis richting de Groenplaats. 

“Wij laten onze stem horen om onze eisen voor meer koopkracht en meer gelijkheid kracht bij te zetten”, zei ABVV-secretaris Miranda Ulens. “Er zijn meerdere rapporten van officiële instanties dat de laatste vijf jaren van deze Zweedse regering, de mensen in België koopkracht hebben verloren. In Europa hangen we aan het einde van het peloton.” 

In Limburg deelde de vakbond dan ook op verschillende locaties in Hasselt broden uit met de boodschap “U verdient meer dan kruimels, koopkracht is broodnodig”. 

Nettoloonsverhoging

Volgens Dirk Schoeters, algemeen secretaris van ABVV Antwerpen, verbergen de regeringspartijen een daling van de koopkracht achter een kleine nettoloonsverhoging. 

“Die hebben de werknemers en sociaal verzekerden meer dan zelf betaald met een indexsprong, hogere facturen, minder openbare dienstverlening en minder sociale bescherming. Net zoals de werknemers ook nog de begrotingstekorten mogen betalen die het gevolg zijn van de cadeaus aan werkgevers en bedrijven.” 

2
Photo News

Slotstuk

De actiedag van vandaag, 14 mei, vormt het slotstuk van een langere campagne voor meer koopkracht van het ABVV, waarbij op de veertiende van elke maand acties werden gedaan. Dat is een verwijzing naar de strijd voor het minimum uurloon van 14 euro. 

“We kunnen niet anders dan verontwaardigd zijn over de sociale afbraak die we hebben ondergaan vanwege de indexsprong of vanwege de verhoging van de pensioenleeftijd, terwijl er niets voorzien is voor zware beroepen. En het meest ongelukkig zijn we over de stijgende armoede bij minderjarige jongeren. Hoe kan dat nu nog?”, vraagt Raf De Weerdt, federaal secretaris van ABVV, zich af. 

37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Kevin Vermeir

    Het gene de ABVV niet zegt is dat werknemers enorm veel geld kosten voor een werkgever (sociale lasten en belastingen) om het socialistisch model in stand te houden. Het kost een werkgever 230€ om een werknemer 100€ opslag te geven. De werkgever neemt het risico, en moet de ongelofelijke facturen betalen van de overheid. Dat zij dan ook omdat ze hard werken , worden afgeschilderd als asociale mensen vind ik er enorm over. Loon naar werken, maar ook naar risico.

  • Diego Missiaen

    De vakbonden zouden beter hun stakingstijd gebruiken om hun leden cursussen bij te brengen over hoe ze meer uit hun loon kunnen halen door hun budgetten beter te beheren. Dat zou tenminste meteen resultaat op brengen en vooral de noet stakende medemensen niet irriteren.

Lees meer