ACV-voorzitter Marc Leemans
BELGA ACV-voorzitter Marc Leemans

ACV-voorzitter Marc Leemans: "Plan De Wever is pensioendarwinisme"

De vakbonden zijn niet gewonnen voor het voorstel van Bart De Wever (N-VA) om de pensioenleeftijd op termijn te koppelen aan de evolutie van de levensverwachting. "Het is pensioendarwinisme: survival of the fittest", zegt voorzitter Marc Leemans van de christelijke vakbond ACV. 

Leemans wijst erop dat mensen niet altijd gezond blijven tot hun laatste dag. "En kortgeschoolden leven gemiddeld veel minder lang gezond dan hoogopgeleiden", zegt hij. "De mensen die slechte jobs hebben, vroeger beginnen werken en vaak geen tweede- of derdepijlerpensioen hebben, zijn de sigaar. N-VA heeft een darwinistische visie en rijdt voor de sterksten in de samenleving."

De ACV-voorzitter kijkt ook naar onze noorderburen. "De liberale regering-Rutte heeft het al gedaan: wie in Nederland nu 18 is, zal tot 71,3 jaar moeten werken. Nu al stelt men vast dat dit niet haalbaar is", zeg hij. "Het aantal langdurig zieken piekt. Bij ons is in 2016 uit de werkbaarheidsmonitor gebleken dat de helft van de werknemers werkbaarheidsproblemen heeft. De regering heeft bitter weinig voorgesteld om dat te verbeteren, er is alleen maar aangedrongen op nog meer flexibiliteit."

ABVV

Ook de socialistische ABVV ziet de N-VA-plannen niet zitten. "De zogenaamde levensverwachting in goede gezondheid, het aantal jaar dat iemand in goede gezondheid leeft, bedraagt voor mannen 63,5 jaar en voor vrouwen 64,1 jaar. De levensverwachting in goede gezondheid ligt dus lager dan de wettelijke pensioenleeftijd vandaag", zegt federaal secretaris Raf De Weerdt op basis van Eurostat-cijfers uit 2017.

"Bij kortgeschoolden ligt de gezonde levensverwachting zelfs niet eens op gemiddeld 64 jaar, maar nog een pak lager", zegt De Weerdt. "Voor hen wordt het afzien tot aan het pensioen. Deze realiteit is niet te verwaarlozen." 

ACLVB

 Voor Mario Coppens, voorzitter van de liberale ACLVB, is het duidelijk: “Al diegenen die akkoord zijn om verplicht langer dan tot hun 67 te werken, moeten op 26 mei voor Bart De Wever stemmen en dus de N-VA. Voor de pensioenen wil hij geen bijkomende middelen voorzien, voor een verdere lastenverlaging voor de ondernemingen wel.”

46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Luc Scheiris

    Een geluk dat er nog vakbonden zijn die het opnemen voor de werkenden die dikwijls in moeilijke en zwaar belastende omstandigheden bijdragen tot onze sociale welvaart en solidariteit met de zwakkeren in onze samenleving , het woordje solidariteit is meer dan hoognodig aan de orde !

  • PLANCKAERT Johan

    zonder de vakbonden slavernij! de jongere generatie beseft dat blijkbaar niet. en nog langer werken? Ja wie nu 30 jaar is denkt daar niet aan, maar als ze 50-55 zullen zijn, owee als ze dan zullen vaststellen dat ze nog 20 jaar moeten werken! Het is niet omdat we langer leven dat de kwaliteit van het leven beter is . Ik ken er veel van 60 die nog 20 jaar sukkelaar zijn, en velen die er al niet meer zijn. 40 jaar afdragen is meer dan voldoende. Dat de politici eerst in hun eigen spiegel kijken.

Lees meer