Benny Proot

ACV wil gratis kinderopvang tot drie jaar

De christelijke vakbond ACV vraagt om kinderopvang tot drie jaar gratis te maken in Vlaanderen. In een eerste fase moet de voorschoolse kinderopvang kosteloos worden voor gezinnen met een laag inkomen, en uiteindelijk voor iedereen, legde ACV-topvrouw Ann Vermorgen vanmorgen uit op de VRT-radio. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) verdedigt echter het huidige systeem waarbij ouders een bijdrage betalen in functie van hun inkomen. 

"Kinderen die al vroeg naar de opvang gaan, krijgen positieve prikkels en worden uitgedaagd", zegt Vermorgen op de VRT-radio. "Dat geeft hen een extra duwtje in de rug voor later. Want ze zijn fitter en bewegen meer, ze leren beter en moeten minder zittenblijven, en ze studeren ook langer." Volgens de vakbondsvrouw hebben vooral kinderen uit kwetsbare gezinnen baat bij kinderopvang. Zij maken er echter weinig gebruik van, terwijl kinderen uit gezinnen met een hoog inkomen veel vaker naar de kinderopvang gaan. "Dat is de wereld op zijn kop", zegt Vermorgen.

Terugverdienen

De vakbond erkent dat gratis kinderopvang een dure investering is, maar zegt dat deze zich op termijn terugverdient. "Als kinderen zich daardoor beter en sneller ontwikkelen, gaan ze het beter doen op school, en komen ze later ook makkelijker aan de bak op de arbeidsmarkt. Uiteindelijk betekent dat extra jobs en inkomsten voor de sociale zekerheid, en minder uitgaven voor bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen", zegt Vermorgen. Het ACV legt het voorstel voor op zijn congres van 23 en 24 november. 

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft begrip voor het standpunt van de vakbond, maar verdedigt het huidige systeem. Gratis kinderopvang zou volgens een "ruwe berekening" 600 tot 700 miljoen euro per jaar extra kosten, zei Vandeurzen in 'De Ochtend' op Radio 1. Hij vindt het principieel verdedigbaar dat ouders volgens hun inkomen bijdragen voor kinderopvang.

"Prikkelend idee"

Oppositiepartij Groen kan zich wel vinden in het ACV-voorstel. "Het is vast en zeker een prikkelend idee, dat de moeite loont om verder te bestuderen. Kinderopvang is een basisvoorziening waartoe iedereen toegang zou moeten hebben. Op dit moment kost kinderopvang veel te veel", zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt. 

"Deze regering verhoogde het laagste tarief van 1,56 euro naar 5 euro per dag. Hierdoor kwamen er 3.000 extra steunaanvragen bij het OCMW. Ook dat is een extra kostenpost. Investeren in de kinderopvang zelf, is beter dan extra steunaanvragen te moeten financieren."

Ook sp.a voorstander

Ook sp.a verwelkomt het ACV-voorstel. Fractieleider in het Vlaams parlement Joris Vandenbroucke herhaalt het sp.a-voorstel om de belastingkortingen voor kinderen om te zetten in een korting op de factuur van de kinderopvang. "De fiscale uitgave voor de fiscale korting voor kinderen ten laste bedraagt zowat 1,9 miljard euro."

"De fiscale uitgave voor de belastingvermindering kinderopvang bedraagt 160 miljoen euro. Dat omzetten in een prijsvermindering voor de kinderopvang maakt de opvang tot 150 euro per maand goedkoper", zegt Vandenbroucke. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer