3 Advocaat John Maes
BELGA Advocaat John Maes

Advocaat: “Familie wil zich niet kwellen met de vraag of het anders had kunnen lopen”

De familie van Julie Van Espen en haar vriend stellen zich burgerlijke partij in de zaak naar aanleiding van de moord op het meisje. Dat meldt advocaat John Maes, die optreedt voor de burgerlijke partij. Het lichaam van Julie is intussen ook vrijgegeven. Dat betekent dat de familie nu de begrafenis kan regelen. “Een zeer belangrijk moment voor hen”, zei Maes in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Een niet te onderschatten element in het rouwproces.”

John Maes zei dat de familie van Julie Van Espen hem onder meer geraadpleegd heeft om te kunnen dienen als buffer tussen hen en de tragische nieuwsupdates. “Dat is niet prettig om te lezen, maar ze willen natuurlijk ook vooral weten wat er precies gebeurd is, en daarom stellen we ons ook burgerlijke partij”, aldus Maes. “Dat geeft ons de kans om het dossier in te kijken, ook de verklaringen van de man die is aangehouden. Ze hebben recht op de waarheid.”

De familie wil zich niet uitspreken over de werking van het gerecht, dat bakken kritiek krijgt omdat de al tweemaal voor verkrachting veroordeelde Steve Bakelmans gewoon vrij rondliep. “Dat brengt het meisje niet terug”, zei Maes. Hij voegde eraan toe dat de familie zich ook niet wil kwellen met de vraag of het anders had kunnen lopen. “Ik denk dat het aan anderen is om daarover te reflecteren en daar de gepaste conclusies uit te trekken. De familie gaat zich niet mengen in dat debat.”

3
Photonews

Recidivegevaar

De advocaat stelde wel dat het gerechtelijk probleem eerder zit in de analyse van het recidivegevaar dan in het vluchtgevaar van de verdachte. Het gevaar op recidive is wél een argument om iemand in voorlopige hechtenis te houden, zei hij. Was de wet op de voorlopige hechtenis toegepast en het recidivegevaar van Bakelmans hoger ingeschat, dan had het probleem zich volgens de advocaat niet gesteld. Dan had Bakelmans niet kunnen vrijkomen voor zijn proces in beroep. 

Volgens Maes is er bij de analyse van het recidivegevaar van de man die al tweemaal veroordeeld was voor gelijkaardige feiten “iets misgelopen”. “Ik weet niet waarom hij niet in voorlopige hechtenis is genomen of misschien is vrijgekomen, omdat ik het dossier nog niet ken”, sprak Maes. 

Door de burgerlijke partijstelling zal Maes over enkele weken het dossier, na een aanvraag daartoe, dus kunnen inkijken, net als de voorgaande veroordelingen van Bakelmans in principe. “We zullen naar alle waarschijnlijkheid naar een assisenproces gaan en dan worden ook de vorige dossiers onder de loep genomen.” Als het tot zo’n assisenproces komt, riskeert Steve Bakelmans levenslang.

3 Mensen leggen bloemen neer waar Julie werd gevonden.
Photonews Mensen leggen bloemen neer waar Julie werd gevonden.

De 23-jarige Julie Van Espen vertrok zaterdag vanuit haar huis in Schilde met de fiets naar Antwerpen-Zuid. Ze zou nooit op haar bestemming aankomen. Zondag werden onder meer het fietsmandje van de jonge vrouw en kledingstukken met bloedsporen teruggevonden. Later werd haar lichaam gevonden in het Albertkanaal. Julie Van Espen is met geweld om het leven gebracht.

Dader Steve Bakelmans heeft de moord op de jonge studente intussen bekend. Hij probeerde Julie eerst te verkrachten, maar het meisje verweerde zich, waarna de dader haar dood heeft geslagen. Uren later, toen het donker was, heeft hij haar lichaam opgehaald en in het water gedumpt. Na het onderzoek van het parket is het lichaam van Julie nu vrijgegeven. De nabestaanden kunnen nu beginnen de uitvaart te plannen. “Ze zoeken troost bij elkaar, maar het zal een zeer lang verwerkingsproces worden”, aldus nog Maes.

Bekijk ook:

43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frank Blomme

    Wet lejeune volledig afschaffen en als Zij 1/3 van hun straf hebben uitgezeten niet meer vrij laten maar hun straf volledig laten uitzitten en die een moord doen of zware misdaden plegen niet meer in gevangenis maar onmiddellijk doden dat we van dat gespuis af zijn

  • Ann Verelst

    Natuurlijk dat die mensen zich niet nog erger willen kwellen door zulke vragen te stellen of discussies te voeren! Stel je voor dat je zoiets moet verwerken, die mensen zijn in shock en lijden al genoeg. Wat niet belet dat het volkomen normaal is en terecht en zelfs broodnodig dat wij, dat de gemeenschap hard reageert tegen justitie, en tegen Steve Bakelmans, met woorden dan, niet zoals hij, met laffe en criminele daden.

Lees meer