2 Volgens advocaat Bart Herman is de kans zo goed als onbestaande dat Van Themsche vervroegde vrijlating of beperkte detentie bekomt.
PN/belga Volgens advocaat Bart Herman is de kans zo goed als onbestaande dat Van Themsche vervroegde vrijlating of beperkte detentie bekomt.

Advocaat Hans Van Themsche over vervroegde vrijlating: “Kans is bijna onbestaande”

Meervoudig moordenaar Hans Van Themsche is vanmorgen in de gevangenis van Oudenaarde voor de strafuitvoeringsrechtbank verschenen om een enkelband of beperkte detentie aan te vragen. Zijn advocaat Bart Herman beseft dat de kans klein is dat hij dat meteen krijgt. “Om niet te zeggen onbestaande”, zo reageert hij vanmorgen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hans Van Themsche (32) is vanmorgen voor de strafuitvoeringsrechtbank in Oudenaarde verschenen. Hij vraagt er om overdag de gevangenis te mogen verlaten of zijn straf verder uit te kunnen zitten met een enkelband. Het is de eerste keer dat Van Themsche zo’n verzoek om vervroegd vrij te komen indient. “Wij weten dat dit een werk van lange adem is”, zegt advocaat Bart Herman. “Het zal eerder jaren dan maanden duren eer Hans Van Themsche de gevangenis mag verlaten. Maar er moet een eerste stap gezet worden. Daar beslis ik niet over, we moeten vertrouwen in de wijsheid en de expertise van de mensen die zetelen in de strafuitvoeringsrechtbank.”

Negatief  advies

De zaak werd door de strafuitvoeringsrechtbank niet in volledigheid behandeld en in voortzetting gezet naar 23 juni. Het parket is wel al beknopt aan het woord gekomen en heeft een negatief advies geven. Ook de gevangenis heeft haar zegje gedaan: zij beschrijven Van Themsche als een modelgevangene.

Het is iets meer dan veertien jaar geleden dat de toen 18-jarige Hans Van Themsche zijn dodelijke raid uitvoerde door Antwerpen. Twee mensen kwamen daarbij om het leven: peuter Luna (2) en haar oppas Oulematou (25). De Turkse Songul Koç overleefde het bloedbad. Van Themsche werd op 11 oktober 2007 als eerste Belg ooit veroordeeld voor moord met een racistisch motief. Hij kreeg levenslang.

Roman Drowart, de vader van peuter Luna (2) die samen met haar Malinese oppas werd vermoord, zegt dat hij pas maandag te horen kreeg over het verzoek. "Ik wist dat deze dag ooit zou komen, maar ik had dit graag vroeger geweten. Zodat ik me mentaal kon voorbereiden", zo reageert hij.

2 Ook de vader van peuter Luna kwam vanmorgen naar de strafuitvoeringsrechtbank.
Photo News Ook de vader van peuter Luna kwam vanmorgen naar de strafuitvoeringsrechtbank.

 Songul Koç werd dinsdag vertegenwoordigd door haar advocaat Jos Vander Velpen. Hij werd pas maandagavond op de hoogte gebracht. “Ik heb mijn cliënte pas deze ochtend kunnen spreken, dus ik ben tevreden dat de zaak is uitgesteld. Ik meer tijd nodig dan één nachtje om mij hierop voor te bereiden”, vertelt hij. Dat hij zo laat verwittigd is, vindt hij jammer. Voor mevrouw Koç is het belangrijk om geïnformeerd te worden. Zij is een uitzonderlijk mens, ze koestert geen wrok of haat naar Hans Van Themsche, maar er moet met haar wel rekening gehouden worden. Ze leeft sinds de schietpartij in een bubbel, als een kluizenaar. Ik wil niet dat ze in de krant moet lezen wat er gebeurt. Als haar advocaat wil ik tijdig geïnformeerd worden zodat ik haar op de hoogte kan houden en als buffer de eerste schok kan opvangen.” Songul Koç zal naar alle waarschijnlijkheid niet zelf langskomen in de strafuitvoeringsrechtbank.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Godfrey Vaes

    In België kan alles en komt iedereen ooit vrij!

  • Thérèse Reczkowski

    Only In Belgium in Amerika kwam die nooit meer vrij hetzelfde voor Michele Martin nog zo iets.

Lees meer