Walter Van Steenbrugge (rechts)
Belga Walter Van Steenbrugge (rechts)

Advocaat van arts die euthanasie uitvoerde: “Waarom zit familie niet mee op beschuldigdenbank?”

Assisen Oost-Vlaanderen: de euthanasie-zaak Tine Nys

“Het eigen tekortkomen, het eigen falen en het eigen grote schuldgevoel projecteren op de artsen die deden wat Tine zeer nadrukkelijk en volgehouden vroeg, mag nooit een grondslag vormen voor een gerechtelijke vervolging. Een rechtbank is geen plaats voor revanche of misplaatste afrekeningen.” Walter Van Steenbrugge, advocaat van arts Joris V.H. haalt in zijn akte van verdediging spijkerhard uit naar de familie van de overleden Tine Nys. Hij vraagt zich zelfs af waarom ook zij niet op de beschuldigdenbank zitten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op het euthanasieproces Tine Nys brengt Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de uitvoerende arts Joris V.H., momenteel zijn akte van verdediging. Hij is zeer scherp voor de nabestaanden van de vrouw uit Sint-Niklas.

“Het verlies van Tine was ongetwijfeld lastig om dragen. Een andere houding zou onrustwekkend zijn. Maar dit verlies afwentelen op artsen die Tine maandenlang bijstonden, dat is een brug te ver. Was die felheid er niet beter wat vroeger geweest? Toen Tine nog leefde? Waar waren de ouders en de familie van Tine toen zij in diepe problemen zat en hun hard nodig had? Het eigen tekortkomen, het eigen falen en het eigen grote schuldgevoel projecteren op de artsen die deden wat Tine zeer nadrukkelijk en volgehouden vroeg, mag nooit een grondslag vormen voor een gerechtelijke vervolging. Een rechtbank is geen plaats voor revanche of misplaatste afrekeningen.”

De advocaat gaat nog een stap verder. En vraagt zich af waarom ook de familie van Tine vandaag niet op de beschuldigdenbank zit. “Op de juridische keper beschouwd, wat gezegd van de familieleden aanwezig waren op de dag dat Joris V.H de euthanasie uitvoerde en toekeken hoe de dokter de inspuiting gaf? Als hij dan aan het vergiftigen was — zoals de aanklager hier totaal onverantwoord voorhoudt — waarom zijn ze dan niet tussen gekomen? Waarom hebben ze dat niet belet? Waarom belden ze de politie niet? Zoiets noemt men strafbare deelneming door onthouding. Waarom heeft u, mijnheer de procureur-generaal, deze familieleden ook niet voor het assisenhof gedaagd?”

81 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Moehmena Rahous

    Deze gepijnigde familie moet dringend door een psycholoog geholpen worden voor een verschrikkelijk trauma, wegens onvrijwillig falen in het verlenen van bijstand aan hun wanhopige geliefde in 'stervensnood'. Een publiek assisen proces is in deze emotionele zaak kompleet ongepast voyeurisme. Dokters dienen zich goed te informeren of de juiste personen de correcte procedures uitvoeren. Sterkte aan familie en artsen. Hopelijk loopt dit voor allebei goed af, zonder knagend geweten achteraf!

  • Elisa deJong

    God geeft het leven. Hij bepaalt ook wanneer we sterven. Hij weet in elke situatie wat het beste is.

Lees meer