Advocaat verhindert reportage over burenruzie in Gijzegem

Een reportage van de regionale zender TV OOST naar aanleiding van een burenruzie die leidde tot brandstichting in de Aalsterse deelgemeente Gijzegem is vanavond niet uitgezonden. De advocaat van het bij verstek veroordeelde koppel had net voor de uitzending een eenzijdig verzoekschrift laten betekenen, zegt hoofdredacteur Stavros Van Halewijck.

De Dendermondse correctionele rechtbank had gisteren een stel uit Gijzegem veroordeeld tot drie jaar cel omdat ze het huis van hun buren in brand lieten steken. De feiten vonden plaats op 23 april 2011 in de Vereeckenstraat. Aanleiding van de spanningen was een discussie rond een aangelegd zwembad. Het koppel werd bij verstek veroordeeld, maar de verdediging tekent verzet aan.

TV OOST wilde een nieuwsitem maken naar aanleiding van het vonnis, zegt Van Halewijck. "Onze journalist is vanmorgen naar de straat van de feiten gegaan. We hebben de betrokken woningen gefilmd en een interview afgenomen met de advocaat van de buren die slachtoffer waren. De advocaat van het veroordeelde koppel heeft echter contact opgenomen en laten weten dat we het beeldmateriaal uit de straat niet mochten gebruiken. Omdat we daar geen gevolg aan konden geven, heeft de advocaat een verzoekschrift ingediend bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde."

"10.000 euro dwangsom per uitzending"
Het verzoekschrift is net voor de uitzending betekend, zegt Van Halewijck. "Als we de reportage toch uitzenden, riskeren we een dwangsom van 10.000 euro per uitzending met een maximum van 100.000 euro. We bekijken nog welke stappen we kunnen ondernemen."

Vorige maand nog werd een reportage van het vtm-magazine Telefacts over mogelijke corruptie bij het gerecht in Veurne verhinderd door een eenzijdig verzoekschrift. Na derdenverzet kon de reportage later wel uitgezonden worden.

Lees meer