5 Slachtoffer Maxime Pans werd neergeschoten bij een politiecontrole in Luik.
BELGA Slachtoffer Maxime Pans werd neergeschoten bij een politiecontrole in Luik.

Agent “zeer kritiek” na schietpartij tijdens politiecontrole in Luik, dader doodgeschoten

In Luik is een agent door een gewapende man neergeschoten tijdens een schietpartij vanochtend rond 8.20 uur. De agent werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ook de schutter is neergeschoten en overleden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De feiten speelden zich af in de rue de Visé in deelgemeente Jupille. Een politiepatrouille wilden een bestuurder van een geparkeerde auto controleren omdat hij leek te slapen achter het stuur. Een buurtbewoonster had eerder de politie gebeld omdat de auto verkeerd geparkeerd stond. 

Maxime Pans (33), getrouwd en vader van twee kinderen, stapte op de bestuurder af, terwijl de andere agent volgens de procedure achterop bleef. Terwijl Pans overging tot de controle van de automobilist, haalde die een wapen boven en schoot vanop korte afstand in het hoofd van de agent. Hij werd in uiterst kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. 

5 Dader Jean-Yves Discry
RV Dader Jean-Yves Discry

“Onze collega is geopereerd. Hij ligt op intensieve zorgen en hij verkeert nog steeds in levensgevaar”, zo liet de communicatiedienst van de politie van Luik weten. Over de gezondheidstoestand van de agent heerst al de hele dag onduidelijkheid. Volgens de RTBF overleed de agent later aan zijn verwondingen, andere Franstalige media meldden later op gezag van de politie dat de toestand van de man “zeer kritiek” is. Dat werd bevestigd door het parket.

De andere agent kon zijn dienstwapen trekken en de aanvaller neerschieten. Die is aan zijn verwondingen overleden, bevestigt een politiewoordvoerder. Het gaat om een dertiger uit de regio Luik, zegt het parket. Hij is bij de politie enkel gekend voor kleinere drugsfeiten.

De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en de straat is afgesloten. Ook het parket is ter plaatse.

Geweld 

“In onze samenleving kunnen we geen geweld op de politie tolereren. De overheid bleef de afgelopen jaren niet doof voor de vragen vanuit de politie tot een streng beleid. Net omdat geweld tegen mensen die onze samenleving veilig stellen absoluut niet kan”. Dat schrijft minister van Justitie Koen Geens in een mededeling.

5 Dader Jean-Yves Discry
RV Dader Jean-Yves Discry

Geens wijst erop dat de vernieuwde omzendbrief van het College van Procureurs Generaal van 28 november 2017 steeds een opsporingsonderzoek vereist bij geweld tegen politiediensten. De omzendbrief verplicht ook om zeker een gerechtelijke vervolging en afhandeling in te stellen. Vanaf een zekere ernst is dit dagvaarding voor de correctionele rechtbank tot zelfs het hof van assisen (voor doodslag en moord).

De minister voegt er nog aan toe dat het strafwetboek voorziet in een strengere bestraffing voor misdaden of wanbedrijven, gepleegd op agenten die drager zijn van het openbaar gezag.  In geval van doodslag en moord gelden reeds de zwaarste straffen van respectievelijk 20 tot 30 jaar opsluiting of levenslange opsluiting. Een rechter verplichten een bepaalde straf uit te spreken is niet mogelijk, dat gaat in tegen de principes van het strafrecht, merkt minister Geens nog op.

De wet van 21 december 2017 voert ook de beveiligingsperiode in, waardoor de rechter bij zware misdrijven de termijnen en tijdsvoorwaarden voor vervoegde invrijheidstelling kan verstrengen. “Moord gepleegd ten aanzien van politieambtenaren wegens hun hoedanigheid is precies één van de misdrijven die zijn opgenomen in de wet waarop de beveiligingsperiode van toepassing is”, aldus Geens.

5
Facebook/Jessica Vandervecken

De liberale politievakbond vindt dit alles alvast niet voldoende. VSOA Politie eist van de kamerleden “een concreet initiatief om het strafwetboek aan te passen zodat geweld tegen politieagenten (en hulpverleners in het algemeen) steeds bestraft wordt met de maximale straf”. Alleen zo kunnen de daders “op een harde en gepaste manier bestraft worden en als voorbeeld dienen voor andere geweldplegers”.

Tweede dodelijke incident

Willy Demeyer (PS), burgemeester van Luik, zegt dat er vandaag “veel emoties zijn in Luik”. Hij eert de moed en de toewijding van de agenten. De Fastes de la Police Liégeoise, een ceremonie waarbij de agenten van de stad geëerd worden die vandaag zou plaatsvinden, is geannuleerd.

Voor het Luikse politiekorps is dit het tweede dodelijke incident op twee jaar. Op 29 mei 2018 viel Benjamin Herman (31), een gevangene in penitentiair verlof, in de rue des Augustins in Luik politieagentes Soraya Belkacemi (45) en Lucile Garcia (54), in de rug aan met een mes, nam hun dienstwapens af en schoot hen dood. Nadien schoot hij ook de 22-jarige student Cyril Vangriecken dood, die in een stilstaande auto zat.

Herman verschanste zich in het atheneum Léonie de Waha, waar hij twee werknemers gijzelde. Hij kwam vervolgens al schietend naar buiten en verwondde vier agenten. Herman werd daarop doodgeschoten. Herman was voor de veertiende keer met penitentiair verlof en had ook al elf uitgaansvergunningen gekregen. De multirecidivist zat sinds 2003 vrijwel onafgebroken in de gevangenis.

5
BELGA

123 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christian Depreter

    De politie moet na een schietincident niet als moordenaar aanzien worden. En als je hebt moeten schieten om je leven of dat van je collega te beschermen, is al dat gelul van comité P en verdachtmaking door allerhande snertverenigingen en advokaten die de gangster heilig willen laten verklaren , volledig misplaatst

  • zina riffia

    rip agent, sterkte aan de nabestaanden.

Lees meer