kos

Agressieve offerblokdief krijgt 18 maanden effectief

Een 33-jarige man uit Herk-de-Stad is op de Leuvense strafrechtbank veroordeeld tot achttien maanden cel. Hij had op 16 juli 2013 ingebroken in de Sint-Jan Berchmanskerk in Diest. De dief werd betrapt door de toen 85-jarige pastoor Jozef Poels, die hem met behulp van zijn stevige rechtervuist tegen de grond werkte. De heldhaftige pastoor hield daar toen zelf wel een zwaargekneusde hand aan over.

Gunter K. uit Herk-de-Stad drong in de Sint-Jan Berchmanskerk in Diest binnen en probeerde de offerblokken open te breken met een lepel. Dat was buiten de toen 85-jarige pastoor gerekend. Toen deze de dief betrapte, haalde hij uit. Nadien krabbelde de dief recht en duwde op zijn beurt de pastoor omver.

De Leuvense rechter tilde zwaar aan de feiten. Buiten de inbraak in de kerk stond de dertiger nog terecht omdat hij op 4 juli 2013 een rugzak en portefeuille had gestolen in Diest. De man zit momenteel overigens al in de cel in Hasselt voor drugsfeiten en diefstallen.

Zwaar verleden
"Beklaagde heeft een uitgebreid strafrechtelijk verleden voor uiteenlopende misdrijven", aldus de rechter. "Hij kan hierdoor geen uitstel van straf meer krijgen. Diefstallen en verdovende middelen zijn een rode draad in zijn leven en de maatschappij loopt gevaar door zijn gedrag. Gezien zijn verleden is een werkstraf hier niet op zijn plaats."

Lees meer