2 De buxusmot verspreidt zich in sneltempo door Vlaanderen.
Photonews De buxusmot verspreidt zich in sneltempo door Vlaanderen.

Ai, daar is de buxusmot weer: rupsen opnieuw actief in Vlaanderen

De rupsen van de buxusmot zijn opnieuw actief in Vlaanderen. In deze tijd van het jaar zijn de buxusrupsen zich volop aan het ontwikkelen en voeden ze zich met het bladgroen van de populaire tuinplant. Het platform ‘SOS Buxusmot’ onderzoekt nieuwe technieken om deze plaag aan te pakken, en deelt de resultaten op zijn website.

Er is duidelijk vraag naar goede en correcte informatie, zo blijkt uit een bericht van vormingsvereniging Landelijke Gilden vandaag. Een artikel op de website van ‘SOS Buxusmot’ over hoe je de buxusmot kan bestrijden, is intussen bijna 65.000 keer geopend. 

Het platform bewees vorig jaar dat handmatig rupsen verwijderen, of de buxusstruik met een waterstraal behandelen, niet altijd even efficiënt is. Dat maakt dat er weinig zowel doeltreffende als milieuvriendelijke mogelijkheden bekend zijn om de buxus te beschermen. Deze zomer worden alternatieve methodes getest, aldus SOS Buxusmot.

Bij een ware buxusmotplaag worden chemische insecticiden afgeraden wegens de schade aan het milieu, biologische insecticiden zijn wel in orde. Op de website wordt aangeraden om zich eerst voldoende te informeren over het product en over het correcte gebruik ervan. 

2 De vraatschade door de rupsen zorgt voor grote bezorgdheid bij tuinliefhebbers en kwekers.
Photonews De vraatschade door de rupsen zorgt voor grote bezorgdheid bij tuinliefhebbers en kwekers.

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Joeri Verstrepen

    Al jaren behandel ik mijn buxussen met biologische middelen Xentari+HM tabs 3x per jaar april-juli-sep nog geen last van rups gehad en wat betreft invloed op vogels. Elk jaar heb ik enkele nesten koolmeesjes en zij vliegen elk jaar vrolijk uit.

  • marcel mampaey

    zo laten dan hebben de vogels veel eten ha ha ha. ben geen groene met hun klimaatwaanzin.

Lees meer