Een deel van het geld zal dienen om extra verpleegkundigen aan te werven.
Photo News Een deel van het geld zal dienen om extra verpleegkundigen aan te werven.

Akkoord over verdeling 400 miljoen euro extra middelen voor zorgsector

Een brede meerderheid van tien partijen is het eens geraakt over de verdeling van de 400 miljoen euro extra middelen voor de zorgsector. Bij de goedkeuring van de noodbegroting van eind vorig jaar waren die extra middelen al toegekend. Een werkgroep onder leiding van de Kamerleden Jan Bertels (sp.a) en Marc Goblet (PS) heeft nu een wetsvoorstel uitgewerkt over de exacte verdeling.

Het grootste deel van de middelen gaat naar de algemene ziekenhuisfinanciering, waarmee extra verpleegkundigen kunnen worden aangeworven. Zowat 48 miljoen euro is voorzien voor bijkomend zelfstandig personeel. Voor bijkomende thuisverpleegkundigen is nog eens 16 miljoen euro beschikbaar.

Het applaus voor het zorgpersoneel elke avond is mooi, maar dat applaus neemt de noden in de zorgsector niet weg

Jan Bertels (sp.a)

Zowat 10 procent van de middelen, ongeveer 42 miljoen euro, gaat naar opleiding en mentorschap van stagiairs, waarmee zorgkundigen naar verpleegkundigen omgeschoold kunnen worden terwijl ze doorbetaald worden door de huidige werkgever.

“Door deze crisis (de corona-epidemie, nvdr.) is er een vergrootglas gekomen op de noden in onze gezondheidszorg. Het applaus voor het zorgpersoneel elke avond is mooi, maar dat applaus neemt de noden in de zorgsector niet weg. Daarom moet de overheid nu investeren in meer handen in de zorg en in betere werkomstandigheden en verloning van het zorgpersoneel”, zegt Jan Bertels.

Actiedag

Net vandaag kondigde de christelijke bediendebond ACV Puls aan dat er op 18 juni in de hele non-profitsector een actiedag zal gehouden worden. De sector eist onder meer hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden.

De bond wil overal in Vlaanderen in alle instellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra een kort moment “een signaal geven”. “We zijn zeker en vast niet van plan te staken”, benadrukt Mark Selleslach van ACV Puls. “Wat ons betreft zou een staking in volle Covid-tijden absoluut niet de juiste keuze zijn.”

Anderzijds wil de bond niet wachten tot na de zomer, of na de coronasaga, om de kat de bel aan te binden.

We willen op een aangepaste manier een sterk signaal geven

Mark Selleslach van ACV Puls

“Nieuw non-profit pact”

De Franstalige tegenhanger CNE meldde eerder dat een stakingsaanzegging is ingediend in gemeenschappelijk front voor de non-profit. Maar dat is een formele stap in het sociaal overleg, zegt Selleslach. “We willen op een aangepaste manier een sterk signaal geven.” Er zal absoluut geen hinder zijn voor patiënten of collega’s, klinkt het.

Naast meer loon en betere arbeidsvoorwaarden, staan ook minder werkdruk en bijhorend meer personeel op het wenslijstje, alsook investeringen in plaats van besparingen. Een nieuw “non-profit pact”, zegt ACV Puls ook via de website wittewoede.be.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gertie Daerden

    En de gewiekste Big Farma in de gaten houden, want die gaat met het grootste deel van het gezondheidsbudget lopen.

  • Anna Pauels

    Ben zeker dat na tientallen jaren beloven , ook nu weer niks voor de verpleegkundigen is ! Het minst dat men extra vraagt aan het onderwijs staan ze op hun achterste poten, bij verpleging vraagt men ook steeds meer, hebben stukken minder verlof, maar die doen dat maar en staken bijna nooit ( kunnen ook niet natuurlijk)

Lees meer