De meeste bijklussers zijn actief in het verenigingsleven, voornamelijk bij sportverenigingen.
ANP De meeste bijklussers zijn actief in het verenigingsleven, voornamelijk bij sportverenigingen.

Al meer dan 22.000 Belgen klusten onbelast bij

Op anderhalf jaar tijd hebben al meer dan 22.200 mensen gebruik gemaakt van de bijkluswet, die toelaat om tot 6.000 euro per jaar onbelast bij te verdienen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het kabinet van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open vld). In totaal werd er voor bijna 54 miljoen euro onbelast bijverdiend.

Werknemers die minstens vier vijfde werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden kunnen door de bijkluswet sinds juli 2018 tot 6.000 euro per jaar bijverdienen in het verenigingsleven of met occasionele klusjes bij particulieren. Maar de wet is omstreden. Zo stapten een aantal organisaties zoals Unizo en de Boerenbond naar het Grondwettelijk hof, omdat de bijkluswet volgens hen leidt tot oneerlijke concurrentie ten opzichte van ondernemers die voor vergelijkbare activiteiten wel belast worden.

Het aantal mensen dat van de wet gebruikmaakt om onbelast bij te verdienen, gaat nog altijd in stijgende lijn. Na een jaar waren er bijna 15.200 unieke bijklussers en nog eens zes maanden later zijn het er 22.216. Eén op vijf (4.650) is gepensioneerd. De meeste bijklussers zijn actief in het verenigingsleven (21.507) en slechts 709 bieden hun diensten aan particulieren aan. Eén klusser kan bij meerdere opdrachtgevers tewerkgesteld zijn.

De activiteiten waarvoor de bijkluswet het meest wordt gebruikt, houden verband met sport. In het verenigingsleven gaat het in meer dan de helft van de gevallen om sportactiviteiten, en op de tweede plaats sportinitiatie. Bij klussen voor particulieren staan sportlessen op de eerste plaats, op de voet gevolgd door hulp aan zorgbehoevenden. Dat laatste vertegenwoordigt wel een derde van de vergoedingen in het burgersegment.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • michel van dam

    bij 25.000 gaan ze die ook belasten, nieuwe wet alla 2020!

  • Albert Hendrix

    En wie moet de belasting op die 54 miljoen betalen wij want de regeringen komen te kort en dan geven ze langs de andere kant geld weg

Lees meer