BELGA

Alle Belgische C-130's uit voorzorg aan de grond

Na een reeks incidenten met verscheidene toestellen houdt het Belgische leger sinds twee weken uit voorzorg zijn hele vloot aan C-130-transportvliegtuigen aan de grond. Dat is vernomen uit militaire bronnen.

Het vliegverbod voor de elf C-130's is het gevolg van "het abnormaal functioneren van vluchtcontroles", zo verduidelijkte een militaire woordvoerder. Tijdens vluchten met de transportvliegtuigen hebben de voorbije weken verscheidene incidenten plaatsgevonden. Schade werd er niet opgemeten want alle toestellen konden uiteindelijk veilig en wel landen.

Niettemin heeft het leger besloten alle C-130's voorlopig aan de grond te houden voor een diepgaand onderzoek. In samenwerking met de industriële partners worden alle onderdelen van de vliegcontrolesystemen van nabij bekeken: de mechaniek, de elektronica en de hydraulische systemen. Voorlopig gaat de generale staf ervan uit dat ze volgende week opnieuw kunnen opstijgen.

Het Belgische leger nam de C-130's in 1972 en 1973 in dienst. Ze moeten nog enkele jaren meegaan. De opvolgers, zeven Airbus A400M-toestellen die in 2003 werden besteld, worden niet voor eind 2019 verwacht.

Lees meer