4 De plek waar tot vannacht honderden transmigranten sliepen, ligt er vanmorgen verlaten bij.
Marc Baert De plek waar tot vannacht honderden transmigranten sliepen, ligt er vanmorgen verlaten bij.

Alle transmigranten zijn weg uit het Noordstation: wat is er juist gebeurd, en waar zijn ze heen?

Wie terugkeert, moet naar gesloten terugkeercentrum

Het Brusselse Noordstation is vannacht ontruimd. Om 9 uur was de actie afgelopen. De 158 transmigranten die er verbleven zijn door hulporganisaties naar Brusselse daklozencentra overgebracht, nadat ze informatie over de asielprocedure of vrijwillige terugkeer hebben gekregen. Wie toch terugkeert naar het Noordstation wordt naar een gesloten terugkeercentrum gebracht. In het station wordt intussen opgeruimd.

Begin mei stelde Het Laatste Nieuws vast dat het Brusselse Noordstation nog steeds wordt gebruikt als een opvangcentrum door transmigranten. Het ging van kwaad naar erger toen er geruchten circuleerden over een uitbraak van tuberculose, schurft en malaria onder de mensen die er verblijven. Die geruchten werden vrij snel de kop ingedrukt door hulporganisatie ‘Dokters van de Wereld’. Maar de buschauffeurs van De Lijn wilden toch niet meer stoppen aan het Noordstation. 

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) zou het probleem oplossen, zei ze vrij snel nadat de media bleven berichten over de wantoestanden. En ze klopt zich nu op de borst.“Ik ben zeer blij met deze belangrijke doorbraak. We geven het Noordstation nu terug aan de pendelaars en de reizigers. Een treinstation is geen opvangcentrum. De omstandigheden waren niet menselijk, noch voor transmigranten, noch voor de reizigers en mensen die er moesten werken.”

In het station zelf zijn poetsdiensten ondertussen met de opkuis begonnen. De transmigranten worden opgevangen in verschillende daklozencentra verspreid over Brussel. Ze kunnen daar terecht van 20 uur tot 8 uur, de meest kwetsbare personen en families ook overdag. “De opvang voor daklozen is een onvoorwaardelijke opvang ongeacht het statuut van de persoon. De opzet is eerst en vooral humanitair. Via Samusocial worden de mensen georiënteerd naar beschikbare plaatsen binnen het daklozennetwerk”, zegt woordvoerder Jo De Witte van de Brusselse regering.

4 In het Noordstation in Brussel zijn poetsploegen met de opkuis begonnen.
Marc Baert In het Noordstation in Brussel zijn poetsploegen met de opkuis begonnen.

Vanaf maandag uitleg over procedure

Medewerkers van Fedasil - de organisatie die instaat voor de opvang van kandidaat-vluchtelingen - zullen de transmigranten correcte informatie bezorgen op maat over de Belgische asielprocedure en een vrijwillige terugkeer naar hun land. “We kijken in eerste instantie naar kwetsbare personen zoals alleenstaande vrouwen, families met kinderen en personen met medische of psychische noden”, aldus De Block. 

Migranten die een van de twee keuzes overwegen, krijgen opvang in het netwerk van Fedasil. “We geven die mensen een kans, maar ze moeten die ook grijpen. Wie terugkeert naar het Noordstation zal door de politie worden opgepakt en opgesloten in een gesloten centrum met oog op terugkeer", aldus De Block nog. 

4
Marc Baert

Bussen

Nu de transmigranten het Noordstation in Brussel verlaten hebben, bereidt De Lijn een terugkeer naar de haltes onder het station voor. De ruimte wordt volledig schoongemaakt en gereinigd. Zodra de vervoersmaatschappij groen licht heeft gekregen van de politie, stelt ze alles in het werk om de bediening van Brussel-Noord opnieuw te hervatten. Mogelijk zal dat al dit weekend het geval zijn.

Volgens Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, kan het Noordstation nu teruggegeven worden aan de reiziger. “Het is nu zaak om deze oplossing te bestendigen, zodat deze situatie zich in de toekomst niet meer voordoet”, zegt hij. “Wij hopen zo snel mogelijk de bediening te hernemen zodat de reiziger opnieuw vlot het station kan bereiken.”

4 Noordstation
Marc Baert Noordstation

Bekijk ook: Cameraploeg van RTL aangevallen aan Brussels Noordstation

195 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Straetemans

    Binnen de maand zitten er nieuwe, ma ja, dan zijn de verkiezingen voorbij.

  • Marc Bohets

    Met verkiezingen in zicht is er altijd wat meer mogelijk, dan groeien de bomen tot in de hemel. Wacht tot na de verkiezingen, dan zal het weer belastingen en fakturen regenen, hebben jullie de politiek nog altijd niet door ?

Lees meer