Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die verhuizen naar Vlaanderen of Wallonië vestigen zich hoofdzakelijk in de rand van BHG.
iStock Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die verhuizen naar Vlaanderen of Wallonië vestigen zich hoofdzakelijk in de rand van BHG.

Alleen al in 2016 verhuisden 24.000 inwoners van Brussel naar Vlaanderen

Inwoners van België verhuizen meer dan voorheen van het ene Gewest naar het andere. Vooral het aantal migraties tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Vlaams Gewest piekt. In het jaar 2016 hebben 24.000 inwoners de Brusselse regio verlaten om zich te vestigen in Vlaanderen. Dat komt overeen met een stijging van 55 procent ten opzichte van het aantal in 1997.

De cijfers staan in een rapport over migraties tussen de Belgische Gewesten, dat vandaag is voorgesteld door de regionale statistiekdiensten van ons land, zijnde het Waalse IWEPS, het Brusselse BISA en Statistiek Vlaanderen.

Er is vooral sprake van een stijging van het aantal migraties tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Vlaams Gewest. Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) die verhuizen naar het Vlaams Gewest of naar Wallonië vestigen zich hoofdzakelijk in de rand van BHG. Niettemin wordt sinds enkele jaren een uitbreiding van die vestigingszone vastgesteld, zoals de Denderstreek of de streek in en om Tienen.

Wie?

Het proces van randverstedelijking van Brussel, al gaande vanaf de jaren 1960, zet zich dus breder door. De inwoners die BHG verlaten zijn vooral jonge volwassenen en hun jonge kinderen. Onder hen vinden we meer en meer staatsburgers van niet-Europese landen of van de jongste lidstaten van de Europese Unie.

Het aantal inwoners van het Vlaams Gewest dat verhuist naar BHG kent ook duidelijk een toename. Hier gaat het vooral om jongvolwassenen die het ouderlijke huis verlaten. Daartegenover blijft het aantal personen dat Wallonië verlaat om in BHG te gaan wonen eerder stabiel in de afgelopen jaren.

Ook is er de laatste jaren een opmerkelijke toename van het aantal inwoners van Wallonië dat verhuist naar het Vlaams Gewest. Deze migratiestroom heeft een eigen profiel, onder wie veel jongvolwassenen van buiten Europa, die specifieke kleine Waalse gemeenten verlaten om in de grotere Vlaamse steden te gaan wonen.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ludovic De Beuckeleer

    ze weten waar de mana vandaan komt en willen dichter bij de bron zitten zeker.

  • Norbert Bauwens

    Dat is duidelijk te merken in de grotere rand rond Brussel. Vroeger tot Vilvoorde nu al tot in Zemst .

Lees meer