Peter Mertens en Raoul Hedebouw (PVDA).
Photo News Peter Mertens en Raoul Hedebouw (PVDA).

Alleen sp.a en PVDA nog voor brugpensioen

Een meerderheid van de politieke partijen is gewonnen voor het uitfaseren van het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen. Enkel sp.a en PVDA zijn tegen het uitdoven van het systeem. Dat blijkt uit een bevraging van arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) waarover De Morgen vandaag bericht.

Het SWT-stelsel geeft werknemers die voor hun pensioenleeftijd op straat worden gezet recht op een werkloosheidsuitkering en een aanvullende toeslag van de werkgever. Vaak gebeurt dat bij een herstructurering. Baert, zelf een tegenstander van het stelsel, legde alle Vlaamse partijen de volgende stelling voor: "Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) dient op het einde van de volgende regeerperiode helemaal uitgefaseerd te zijn." Daar konden ze met "akkoord", "akkoord, maar", "niet akkoord, tenzij" en "niet akkoord" op antwoorden.

N-VA en Open Vld verklaarden zich akkoord. Vlaams Belang, CD&V en Groen gingen akkoord onder voorwaarden, zoals een overgangstermijn (CD&V).

Bij een voortzetting van de huidige coalitie is de kans dus groot dat het brugpensioen helemaal op de schop gaat, besluit de krant.

51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Zulma Terrana

    Er is geld genoeg voor . Onze bedrijven blaken van rijkdom . Ze zijn immers al jaren achtereen vetgemest door ultra liberale regeringen ,die hen een waar gratis geld festijn hebben bezorgd . Ondertussen zitten de arbeiders compleet op hun tandvlees door steeds maar weer alle lasten van de samenleving alleen te torsen .Tijd dus voor onze rijke bedrijven eens een hele vette duit in het zakje te laten doen .

  • joachim albert

    Bij veel administraties is brugpensioen niet mogelijk en dat van die ziektedagen is ook al een tijdje gedaan, vanaf 55 jaar wordt ge na 6 maand ziekte op medisch pensioen gezet en ge verliest heel veel van uw pensioen... dus stop met altijd dit (oud) voordeel voor ambtenaren boven te halen aub

Lees meer