Almaci sneert naar Francken: “1.000 keer liever gedreven politicus zonder rijbewijs dan gewezen staatssecretaris zonder fatsoen”

"We hebben een unieke kans dat voor het eerst in twintig jaar er opnieuw een progressief en groen motorblok in de regering komt." Dat zei Groen-voorzitter Meyrem Almaci op de "slot-meetup" van de groene partij in Leuven. "We hebben nog zeven dagen. Het is nu of nu".

De groene partijen in ons land hebben de wind in de zeilen. In Franstalig België scheert Ecolo hoge toppen in de peilingen en ook Groen staat op winst.  In Leuven, waar zondag de laatste van een reeks meet-ups in alle provincies en in Brussel gepland stond, vuurde voorzitter Almaci haar troepen nog eens aan voor de laatste campagneweek. "We zullen moeten vechten voor elke stem. De voorbije vijf jaar waren verloren jaren. Nu zetten we de bakens uit voor de komende vijftien jaar. Meer van hetzelfde is geen optie", zei ze.

Belastingstsunami

Groen was tijdens de campagne het mikpunt van aanvallen van tegenstanders, met N-VA op kop. De Vlaams-nationalisten waarschuwen voor een "rood-groene belastingtsunami", als groenen en socialisten hun programma zouden kunnen uitvoeren.

"We laten ons niet intimideren", zegt Almaci. "Laat u niet vangen door hun bangmakerij en hun woorden, maar kijk naar hun daden van de afgelopen jaren, want die spreken voor zich".

Almaci zei dat de aanvallen van andere partijen "steeds persoonlijker" worden. Zo verwees ze naar de uitspraak van N-VA'er Theo Francken. Die zei in een interview dat Groen-kopstuk Kristof Calvo nog geen bestuurservaring heeft. "Die man heeft zelfs nog nooit een wagen bestuurd. En hij wil premier worden? Komaan zeg!", zei Francken in Het Laatste Nieuws.

"Ik heb duizend keer liever een gedreven politicus zonder rijbewijs dan een gewezen staatssecretaris zonder fatsoen", zei Groen-voorzitter Almaci zondag. Het leverde haar het grootste applaus van de avond op.

101 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • alois philipsen

    Geef mij maar NVA dat is mooier dan groen, geef mij maar Bart dat is beter dan een Calvo, geef mij maar Vlaanderen dat staat mooier dan Belgie

  • Fons Casteels

    Roony Ooijen, een paar weken geleden zag ik anders cijfers op Twitter passeren: de 30% rijkste inkomens betalen 80% van de Belgische belastingen (ik kan er een paar procentjes naast zijn). Feit is dat elk vermogen dat iemand heeft bijeen gekregen, al op één of andere manier belast werd. Misschien kan u op Google eens de term "roerende voorheffing" opzoeken?

Lees meer