Annick Lambrecht (sp.a) over nakende verkiezingen: “Ik ben enorm bang voor een slechte score”

Lijsttrekker sp.a eerlijk over onzekerheden in aanloop naar verkiezingen

Wie deelneemt aan de verkiezingen, moet rekening houden met de mogelijkheid dat hij of zij niet verkozen raakt. Toch zijn politici niet altijd openhartig over hun onzekerheden. In een interview met Het Laatste Nieuws en VTM-nieuws is Annick Lambrecht, lijsttrekker voor sp.a in West-Vlaanderen, erg openhartig over haar angsten en onzekerheden in de aanloop naar de verkiezingen. “Ik vraag me af hoe dat voelt, een verkiezingsoverwinning.”

“Ik heb nog nooit een groot succes meegemaakt”, vertelt Annick Lambrecht in een interview met onze krant. “Wij, de politici, worden afgerekend op het aantal stemmen en ik ben enorm bang voor een slechte score. Want je moet wel je huis buiten hé, de dag nadien.” Bij de verkiezingen van 2003 haalde het toenmalige partij van Lambrecht, Groen!, de laagste score ooit bij de federale verkiezingen: de partij strandde op 3,5 procent. “Toen ik in 2003 voorzitter was van Groen! in West-Vlaanderen, was ik ook lector aan de hogeschool. Ik moest de dag na de verkiezingen les geven en ik herinner me dat dat toen echt de hel was. Iedereen kijkt, niemand weet wat te zeggen. En jij staat daar, te doen alsof je het niet zo erg vindt, terwijl je echt wel in de put zit.”

Mens van vlees en bloed

De onzekerheden van Lambrecht zijn emoties waar elke politieker mee kampt. Toch is niet iedereen er even openhartig over. “Het is ongebruikelijk voor politici om het achterste van hun tong te laten zien. Meestal vallen ze terug op geijkte formules of debatfiches”, zo zegt Noël Slangen, politiek analist bij Het Laatste Nieuws en VTM-nieuws. “Nu en dan spreken politici honderduit en dan krijg je resultaten die je niet verwacht.”

Maakt Annick Lambrecht een slechte beurt door over haar onzekerheden te praten? Volgens Noël Slangen is dat niet het geval. “Over het algemeen zou je denken dat Lambrecht een slechte beurt maakt, maar dat is helemaal niet zo. De kiezer is ook op zoek naar echte mensen, mensen van vlees en bloed. Dat menselijke aspect spreekt kiezers ook net aan. In dat opzicht moeten we misschien wat meer van dit in de politiek hebben.”

Verkiezingen : 

15/04/2019 :
Lijsttrekker Annick Lambrecht.
Karolien Coenen Verkiezingen : 15/04/2019 : Lijsttrekker Annick Lambrecht.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer