2
ShutterStock

Antwerpen helpt gemeenten in strijd tegen woonfraude

Steeds meer sociale huisvestingsmaatschappijen willen onderzoeken opstarten naar fraude met eigendommen in het buitenland door sociale huurders. De Antwerpse huisvestingsmaatschappij Woonhaven neemt nu het voortouw, zo schrijven Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

Woonhaven start een Europese aanbestedingsprocedure voor een of meerdere bedrijven die onderzoek kunnen doen naar eigendommen van sociale huurders in het buitenland. Het gaat om bedrijven die gespecialiseerd zijn in het Afrikaanse continent, landen van de Europese Unie, het Aziatische continent of landen die niet binnen de eerste drie continenten vallen (zoals Turkije, dat tot meer dan één deel behoort).

Buitenland 

Woonhaven werkt al enkele jaren met zo'n firma. "Wij hebben al wat ervaring op dat vlak. Het is een zeer complexe materie. Daarom kregen we de vraag van huisvestingsmaatschappijen of wij het voortouw willen nemen in de zoektocht naar bedrijven die fraudeonderzoeken in het buitenland uitvoeren. Voor kleinere woningmaatschappijen is het niet zo evident om dat zelf te doen of te financieren", zegt Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepen van Wonen en voorzitter van Woonhaven.


Als Woonhaven een of meerdere firma's kan inschakelen, zouden de andere huisvestingsmaatschappijen daar ook gebruik van kunnen maken. Woonhaven is hiermee de nieuwe Vlaamse regering voor. In het regeerakkoord werd al de ambitie opgenomen om tot een wettelijk kader te komen rond dit soort van eigendomsonderzoek.

2
photo_news

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Yelene dekann

    Dat werd hoog tijd,als Belg mag men geen eigendom bezitten wil men een sociale woning huren,Ik was verwikkeld in een echtscheiding, mijn huis was nog niet verkocht en had niet genoeg geld om een deftig huishuur te betalen toen ik ging vragen om een sociale woning te huren in afwachting van de afhandeling van mijn echtscheiding was het antwoord NEEN.Ik had 2 kindjes ten laste en werd door de Belgische staat in de steek gelaten.Niet Belgen zouden dat wel mogen.

  • Luc Deboosere

    Moest al lang zijn gebeurd!!!

Lees meer