Na twee jaar samenwerking trekt burgemeester Bart De Wever (N-VA) de stekker uit het project.
Photo News Na twee jaar samenwerking trekt burgemeester Bart De Wever (N-VA) de stekker uit het project.

Antwerpen stopt peperdure samenwerking met speciale eenheden federale politie: 3,8 miljoen euro voor 15 interventies

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) blaast de samenwerking met de speciale eenheden van de federale politie op. Dat berichten de kranten Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. De fusie van die diensten met het Bijzondere Bijstandsteam moest tot een slagvaardige interventiedienst leiden, maar volgens het Antwerpse korps kost het vooral veel geld. Er werd 3,8 miljoen euro geïnvesteerd. Met nauwelijks 15 interventies valt het resultaat mager uit. Het komt neer op een kost van meer dan 250.000 euro per interventie.

De samenwerking tussen de politiezone Antwerpen en de federale politie ging twee jaar ­geleden van start, toen de terreurdreiging die uitging van ISIS nog bijzonder actueel was. De vraag welke politiedienst in geval van een terreuraanslag in Antwerpen in staat was om in te grijpen, was prangend. De federale politie beschikt over de speciale een­heden, maar die waren onderbemand en over­bevraagd.

De Antwerpse politie beschikte daarom over een eigen speciale interventie-eenheid: het bijzonder bijstandsteam (BBT). Het Comité P had al langer kritiek op het feit dat lokale politiezones hun eigen speciale eenheden oprichtten, en in Antwerpen klonk die kritiek nog luider toen Jonathan Jacob in zijn cel overleed nadat hij hardhandig was aangepakt door de BBT.

Mager resultaat

De stad Antwerpen, de lokale ­politie en de federale ­politie sloten daarom een overeenkomst waarbij het BBT zou opgaan in de federale politie. De Antwerpse politie bleef de lonen en uitrusting betalen, op voorwaarde dat er altijd een team ­paraat stond om in Antwerpen op te treden.

Na twee jaar samenwerking trekken korpschef Serge Muyters en burgemeester Bart De Wever (N-VA) de stekker uit het project. Antwerpen had er 3,8 miljoen in geïnvesteerd, maar met nauwelijks vijftien interventies viel het resultaat nogal mager uit. De leden van het voormalige BBT die de overstap hebben gemaakt naar de federale politie, kunnen terugkeren naar de Antwerpse politie of definitief overstappen naar de federale.

Bekijk ook: Speciale eenheden openen nieuw trainingscentrum

43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • vanaeken jokke

    Dat zijn peulschillen de visa affaire koste veel meer maar dat zijn de linkse correcte weer vergeten.

  • Ronny Biesen

    Wel, wel, wel, wat is nieuw? Departementen die zichzelf verrijken met belastinggeld. En dan te bedenken dat we 5 regeringen hebben waar zulke maffioso praktijken gebeuren. Geen wonder dat er een gat is van 14 miljard.

Lees meer