2 Het ‘bolleke’ heet vanaf vrijdag ook officieel ‘Bolleke'.
Klaas De Scheirder Het ‘bolleke’ heet vanaf vrijdag ook officieel ‘Bolleke'.

Antwerps De Koninck-bier wordt officieel ‘Bolleke’

Het uit Antwerpen afkomstige biertje De Koninck, van de gelijknamige brouwerij, verandert van naam. "Bolleke", de bijnaam die het populaire bier in Antwerpen en omgeving draagt, wordt nu ook de officiële naam. De wijziging wordt vrijdag van kracht, niet toevallig op de eerste dag van het Antwerpse stadsfestival Bollekesfeest.

De naamsverandering zou een einde moeten maken aan de verwarring bij onervaren horecapersoneel - vooral buiten Antwerpen - wanneer een klant een "Bolleke" bestelt en een De Koninck-biertje verwacht. 

Het gaat om een 5,2 procent alcohol bevattend, moutig smakend bier van hoge gisting dat lichtbitter is door het gebruik van Saaz-Saazhop uit Tsjechië. Het wordt gebrouwen door brouwerij De Koninck, de oudste nog actieve brouwerij in de Antwerpse binnenstad. Het biertje heet in de Antwerpse volksmond al sinds mensenheugenis ‘Bolleke’ vanwege het typische bolvormige glas.

Nu komt die naam dus ook effectief op het etiket te staan. "We gooien de handdoek in de ring en geven de Antwerpenaar zijn zin", klinkt het grappend bij brouwerij De Koninck. 

Vrijdag ontvangt de brouwerij op de eerste dag van het driedaagse Bollekesfeest een certificaat van het stadsbestuur om de naamsverandering symbolisch te officialiseren. "Vanaf dan bestel je overal ter wereld - van Antwerpen over New York tot Hongkong - een Bolleke", klinkt het.

2 Bolleke De Koninck

Brouwerij De Koninck bier Antwerpse brouwerij
© Bart Leye Bolleke De Koninck Brouwerij De Koninck bier Antwerpse brouwerij

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Frank Van den Bulck

    Één bolleke is pas 'n bolleke als hij van' 't vat in drie keer getapt is ( goe fris) er bestaat ook De Koninck uit het fleske, sorry, maar die is niet te zuipen. Een Koninckdrinker. Schol ! En doe ze nog is vol.

  • FRANK WILLEMS

    Er waren feitelijk 3 soorten glazen een bolleke , een 33 cc ribbeke dat spijtig genoeg is afgevoerd door Stella en een fluitje een pils in een Tuborg of carlsberg glas dat feitelijk verpakking vervalsing was

Lees meer