2 Op 6 november kwam het al tot zware confrontaties tussen de Brusselse politie en enkele Antwerpse dokwerkers.
REUTERS Op 6 november kwam het al tot zware confrontaties tussen de Brusselse politie en enkele Antwerpse dokwerkers.

Antwerpse dokwerkers moeten maandag Brusselse sporen helpen blokkeren

De Franstalige spoorbond CGSP roept de hulp in van de Antwerpse havenarbeiders om maandag mee te komen staken in Brussel en de stations in de hoofdstad te blokkeren. Nochtans gaat het om een regionale stakingsdag. De Vlaamse vakbonden zijn echter niet opgezet met de oproep. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Maandag vindt de derde en laatste provinciale stakingsdag plaats, in aanloop naar de grote nationale staking van maandag 15 december. Deze keer is het centrum van het land aan de beurt, met Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel.

De spoorbonden zijn vastberaden om maandag alle treinverkeer van en naar Brussel lam te leggen door de sporen en stations te blokkeren. Grote stakersposten moeten de stations van Brussel-Zuid en -Noord volledig afsluiten. En om de actie tot een succes te maken, vraagt de Franstalige spoorbond CGSP aan de Antwerpse havenarbeiders om mee te komen doen.

De vakbond spreekt van "een vorm van solidariteit tussen werknemers". "Wij zijn met zo'n 150 militanten op 24 november naar Antwerpen getrokken", zegt vakbondsleider Philippe Dubois in De Standaard. "Nu roepen we op het omgekeerde te doen."

De Vlaamse spoorbonden zijn naar eigen zeggen niet op de hoogte van de oproep. Ook de ABVV in de Antwerpse haven weet van niets. "Mij is niets gevraagd", zegt secretaris Marc Loridan. "Ik steun de oproep niet. Volgens mij zullen er niet veel van mijn leden op ingaan."

De socialistische overheidsvakbond ACOD steunt de oproep aan Antwerpse havenarbeiders om de Brusselse treinstations mee te helpen blokkeren niet. "Wij willen geen vreemden op de sporen", zegt Jean Pierre Goossens, voorzitter van ACOD Spoor. De oproep aan de dokwerkers om de treinstations in Brussel te helpen blokkeren, kwam van een Brusselse verantwoordelijke van CGSP Cheminots. Maar volgens Goossens gaat het niet om een gecoördineerde oproep.

"ACOD steunt deze vraag niet", aldus de vakbond, die oproept tot sterk en vreedzaam protest. De vakbond zegt dat haar leden en militanten talrijk genoeg zijn om zelf de stakingsposten te bemannen.

Volgens Jean Pierre Goossens is binnen de vakbond opgeroepen om de veiligheid te handhaven en geen vreemden toe te laten op de sporen. "Dat is riskant. Onze mensen weten wat ze doen. We willen geen vreemden op de sporen".

2
BELGA

Lees meer