Archiefbeeld
Vertommen Archiefbeeld

Antwerpse politie gaat vanaf morgen gevaarlijke fietsers veel strenger aanpakken

De wijkwerking van de Antwerpse lokale politie gaat vanaf morgen gevaarlijke fietsers veel strenger aanpakken. Uit meldingen en klachten van inwoners en uit discussies op sociale media blijkt dat foutief en gevaarlijk fietsgedrag stilaan de spuigaten uitloopt in Antwerpen.

“Eigen vaststellingen van de politie bevestigen dat er wel degelijk een probleem is met foutief en gevaarlijk fietsgedrag”, klinkt het bij de politie. “Tegelijkertijd is er de objectieve vaststelling dat het aantal fietsers sterk stijgt. Het aantal ongevallen waarbij fietsers betrokken zijn, zit eveneens in stijgende lijn. Er deden zich recent ook twee dodelijke ongevallen voor tussen fietsers onderling.”

De aandachtscampagne zal enkele maanden duren. Over het hele grondgebied van de stad zullen strengere controles plaatsvinden. De politie zal werken in twee fases: na een sensibiliseringsfase van enkele weken gaat de politie over tot een verbaliseringsperiode.

De politie zal focussen op de volgende overtredingen:

- negeren van de fietsrijrichting
- fietsen op voetpad
- rijden zonder lichten
- door rood licht rijden
- negeren van verkeersbord C1 (verboden richting voor iedere bestuurder)
- gsm’en tijdens het fietsen

121 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gilbert Coenegracht

    Schaf in de eerste plaats eens af dat fietsers in een één Richtingsstraat langs beide kanten u tegemoet komen. Zorg voor fatsoenlijke fietspaden voorbehouden aan fietsers. Beboet verkeersagressie zowel van iedereen die deelneemt aan het verkeer( voetganger,fietser en automobilist) Maar het belangrijkste is dat iedereen met iedereen moet rekening houden.

  • jan van dessel

    Ik ben zowel voetganger, fietser als autobestuurder zoals de meerderheid van de Belgen. Als voetganger moet ik steeds uitkijken voor fietsers op het voetpad, als fietser moet uitkijken voor auto's en onoplettende voetgangers en als autobestuurder moet ik oppassen voor voetgangers, fietsers als gevaarlijke autobestuurders. Maar het gevaarlijkste zijn de zogezegde milieubewuste ouders met hun elektrische bakfietsen waar hun kinderen onbeschermd inzitten en voor niets of niemand vertragen.

Lees meer