Anuna De Wever en enkele klimaatjongeren brachten na hun wekenlange zeiltocht een bezoek aan het Amazonewoud waar de impact van het klimaat duidelijk is.
RV Anuna De Wever en enkele klimaatjongeren brachten na hun wekenlange zeiltocht een bezoek aan het Amazonewoud waar de impact van het klimaat duidelijk is.

Anuna De Wever niet tevreden met klimaatplan: “Absoluut niet ambitieus”

Neen, Anuna De Wever en haar medeklimaatactivisten van Youth For Climate zijn allesbehalve tevreden met het Vlaamse klimaatplan dat vandaag werd afgeklopt. “Niet ambitieus genoeg”, klinkt het vanop Martinique waar de jongeren noodgedwongen de klimaattop in Madrid volgen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Vlaamse regering heeft eindelijk haar klimaatplan 2020-2030 klaar: dat had eigenlijk vrijdag al op tafel moeten liggen, maar liep vertraging op. Op het uitgewerkte plan van 350 maatregelen is het nog even wachten, maar nu al werd een en ander duidelijk: zo wordt de snelheid op de Brusselse Ring van 120 naar 100 kilometer per uur verlaagd, moet er de komende jaren 10.000 hectare bos bij en komt er een premie voor het verwijderen van asbest. Al heeft Youth For Climate het vooral moeilijk met de vooropgestelde CO2-doelstellingen. 

“In tegenstelling tot Brussel die de CO2-uitstoot met 40 procent wil verminderen en Wallonië zelfs met 55 procent, streeft Vlaanderen tegen 2030 naar 32,8 procent minder CO2. Dit legt zelfs ónder de Europese doelstelling”, zegt Anuna De Wever aan onze krant. Ze volgt de klimaattop COP25 in Madrid nog altijd vanop Martinique. “Emissierechten in het buitenland kopen om zo toch aan de norm te voldoen (zoals minister-president Jan Jambon voorstelde, red.) is écht niet oké. Het betekent zoveel als geld weggooien in plaats van het te investeren in de nodige energietransitie.” Ook dat de minister-president zegt het tekort te zullen opvangen met technologische innovaties - zoals elektrische, zelfrijdende wagens - baart De Wever zorgen. “Jambon vindt het blijkbaar toch niet nodig om de norm te halen omdat ‘iets in hem zegt’ dat er nog wel oplossingen uit de bus zullen vallen... Komaan. De maatregelen die nu worden omschreven, zijn absoluut niet ambitieus genoeg om de crisis echt serieus aan te pakken.”

76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Declercq

    Wie zegt er dat Brussel, Wallonië en zelfs Europa de voorgestelde normen haalt? Op papier is dat gemakkelijk, maar het is afwachten wat de toekomst zal brengen. Dat er maatregelen moeten komen is logisch, maar bijvoorbeeld de snelheid op autosnelwegen verlagen zal niets oplossen, alleen meer files. Laat de snelheid zoals ze is maar zorg voor meer controles.

  • william Masson

    Wat had je verwacht de wereldreis moet toch verder gezet worden met Europese subsidies.

Lees meer