Anuna De Wever (L) treedt in de voetsporen van Greta Thunberg (R) en vertrekt in oktober met de zeilboot richting Chili om daar de klimaatconferentie bij te wonen.
Belga/Reuters Anuna De Wever (L) treedt in de voetsporen van Greta Thunberg (R) en vertrekt in oktober met de zeilboot richting Chili om daar de klimaatconferentie bij te wonen.

Anuna De Wever volgt Greta Thunbergs voorbeeld en neemt zeilschip naar klimaattop in Chili

De Belgische klimaatactiviste Anuna De Wever zal, in navolging van Greta Thunberg, eveneens de boot nemen om de klimaatconferentie (COP) in Chili te bezoeken. De Wever zal haar reis samen met een dertigtal andere Europese jongeren maken, in het kader van het initiatief "Sail to the COP". Dat meldt de nieuwssite Mo* en de informatie is door Anuna De Wever bevestigd aan Belga.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De jongeren die deelnemen aan de actie van Sail to the COP, zullen op 2 oktober met een driemaster vertrekken vanuit de Nederlandse stad Scheveningen. Het is de bedoeling om rond 20 november aan te komen in Rio de Janeiro, in Brazilië. Van daaruit wordt doorgereisd naar Santiago (Chili), waar in december de 25ste VN-klimaatconferentie plaatsvindt. Volgens MO* zal ook de Franstalige klimaatactiviste Adélaïde Charlier meereizen met het zeilschip.

"We zijn met meer dan dertig mensen en zullen dus met een veel groter schip reizen dan Greta Thunberg. Bij ons zullen bijvoorbeeld ook bedden en douches aanwezig zijn", zegt De Wever. Hoe de terugkeer naar België zal gebeuren, is nog niet duidelijk. "Maar het is wel de bedoeling om dat zo CO2-neutraal mogelijk te doen." Volgens De Wever is de aanwezigheid van Belgische klimaatactivisten in Chili belangrijk, omdat er ontgoocheling heerste over het optreden van ons land tijdens de vorige klimaatconferentie in het Poolse Katowice.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft ook voor de zeilboot gekozen om de oversteek van de Atlantische Oceaan te maken. Thunberg vertrok al op 14 augustus in de Britse havenstad Plymouth.

Klimaatneutraal? 

De voorbij week kwam er wel kritiek op Thunbergs reis, omdat die mogelijk toch niet volledig klimaatneutraal zou zijn. Maar die opmerkingen vindt De Wever "compleet belachelijk". "Greta maakt met haar reis net een statement over het feit dat er veel meer geïnvesteerd moet worden in klimaatvriendelijke reismogelijkheden", aldus De Wever.

229 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • GUIDO DE BIE

    Nu verliezen zowel Thunberg als De Wever toch compleet hun geloofwaardigheid. Dit is toch de mensen uitlachen. De Wever gaat 8 (acht !) weken varen met een 30-tal personen om +/- 12.000 km te overbruggen. Vliegreistijd, ongeveer 11u30 (met overstappen 19u). Als men van klimaatbelasting spreekt, 30 mensen gedurende 8 (acht) weken op een 'luxe zeiljacht'. Wie rekent daar eventjes de volledige CO2-uitstoot van uit ?

  • Robert DE REU

    Hopelijk vindt zij daar in Chili een vriendinnetje, volgt ze de liefde en blijft daar. Hier hebben we niets aan Anuna verloren.

Lees meer