2
BELGA

Anuna laat in haar kaarten kijken: “Elke week actie vanaf 20 september, spijbelen doen we waarschijnlijk elke maand”

Tien dagen voor de start van het nieuwe schooljaar laat klimaatactiviste Anuna De Wever in haar kaarten kijken. Wekelijkse klimaatmarsen hoeven we niet meer te verwachten, elke maand een grote klimaatspijbelactie zou ze met Youth For Climate wel graag organiseren.

Woensdag kwam de klimaatwerkgroep voot het eerst samen, een van de werkgroepen die moet leiden tot een Vlaams regeerakkoord. Anuna De Wever is weinig hoopvol. “Momenteel wordt er absoluut niet genoeg rekening gehouden met onze klimaateisen, zeker omdat er een wereldwijde beweging van jongeren is die een serieus klimaatbeleid vragen. En dat gebeurt absoluut niet - dat is compleet belachelijk. Ik vind de startnota heel ouderwets, niks over een system change die moet gebeuren. En daarom gaan we er opnieuw staan op 20 september.” Die dag is er een wereldwijde klimaatstaking gepland.

"We blijven wekelijks actievoeren en we zullen ook burgerlijk ongehoorzaam blijven", zegt Anuna De Wever, "want dat is de enige manier om gehoord te worden. Spijbelen wordt waarschijnlijk een maandelijks ding." 

‘Anuna-moeheid’

Wekelijkse acties dus, en dat terwijl sommige mensen het na Pukkelpop over 'Anuna-moeheid' hadden. "Eerlijk? Ik ben het ook beu, maar we gaan toch moeten verder doen. Al ga ik drie maanden naar Latijns-Amerika, dus de mensen zijn dan een tijdje van mij verlost.”

Drie maanden is ze weg naar de klimaattop in Chili. Het duurt zo lang, want ze gaat met de zeilboot, een reis van vijf weken op zee. De actie heeft de titel “Sail to the Cop”. Een dertigtal Europese jongeren, waaronder een Youth For Climate-delegatie met Adelaïde Charlier en Anuna’s zus Josefien Hoerée, zullen meereizen. Hoe ze terugkeert, weet ze nog niet. “Het wordt de klimaatvriendelijkste optie en dat zal waarschijnlijk niet met een vliegtuig zijn. En de uitstoot die we creëren met de zeilboot, gaan we compenseren in het Amazonewoud.”

 Want de beelden van de bosbranden in het Amazonegebied choqueerden haar. “We waren helemaal in paniek toen we het nieuws hoorden. Het is wel heel belangrijk dat president Macron het een ‘internationale crisis’ heeft genoemd. Het Amazonewoud is iets waar de hele wereld over zou moeten kunnen beslissen. Die branden beïnvloeden niet alleen het land Brazilië, maar de hele wereld.”

Terug naar België dan, waar het dagenlang ging over een incident met Anuna De Wever op Pukkelpop. Op de camping hadden enkele jongeren op de camping het op haar tent gemunt. Ook vriendinnen van De Wever zouden verbaal bedreigd zijn geweest en er zouden flessen met urine naar hun tenten zijn gegooid. Het parket voert een onderzoek, Anuna De Wever diende zelf klacht in. Zelf maakte ze de agressie 's nachts niet mee - ze sliep - maar op haar hadden de jongeren het wel gericht. Vandaag doet Anuna haar verhaal bij het Limburgs parket. "Er was al veel haat op sociale media, maar wat er op Pukkelpop is gebeurd, was er los over", zegt ze.

Bescherming

Klimaatbewegingen gaan de bescherming van hun vertegenwoordigers in de toekomst versterken, beloofden ze dinsdag. Anuna De Wever heeft dus voortaan bescherming nodig om haar klimaatboodschap te brengen. 

Ik vind dat heel angstaanjagend. Ik ben ook maar een 18-jarig meisje en ik probeer iets goeds te doen voor de wereld en te vechten voor iets waar ik in geloof

"Ik vind dat heel angstaanjagend. Ik ben ook maar een 18-jarig meisje en ik probeer iets goeds te doen voor de wereld en te vechten voor iets waar ik in geloof. Wij sluiten met onze boodschap niemand uit. Wij proberen iedereen te betrekken in het klimaatverhaal. Wij willen niemand individueel aanvallen, maar ik heb het gevoel dat dat bij mij wel gebeurt, ook door politici.” 

“Veel van hen kijken individueel naar mij en hebben het gevoel dat ze zaken over mij kunnen zeggen waarvan ik vind dat ze niet oké zijn. Ik probeer er gewoon voor te zorgen dat iedereen samenwerkt aan een ambitieus klimaatbeleid en ik hoef daar niet zulke reacties voor te krijgen.”

2
Photo News

Bekijk ook: Anuna uitgejouwd op Pukkelpop

Bekijk ook: Anuna De Wever neemt zeilschip naar klimaattop in Chili

221 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Peeters

    Maar meisje toch. Je zoekt het allemaal zelf. Misschien een beetje minder arrogantie aan de dag leggen? Niet iedereen wil naar jouw pijpen dansen.

  • Jeune Hoessels

    Wat n taalgebruik weer, en over de dingen die men elkaar toewenst... bah! Eerst nadenken en dan reageren..dat zit er blijkbaar niet in!

Lees meer