Gemiddeld kost een huurappartement in Vlaanderen maandelijks zo'n 700 euro. Archieffoto.
photo_news Gemiddeld kost een huurappartement in Vlaanderen maandelijks zo'n 700 euro. Archieffoto.

Appartement huren kost gemiddeld 700 euro

Wie vandaag op de private huurmarkt in Vlaanderen een appartement huurt, betaalt daar gemiddeld 700 euro per maand voor. Dat blijkt uit cijfers van de Confederatie van Immobiliënberoepen van België (CIB) waarover De Tijd vandaag bericht.

Jaarlijks worden in Vlaanderen 80.000 à 100.000 huurcontracten afgesloten. De huurmarkt is een weinig transparante markt. In tegenstelling tot de verkoopprijzen van woningen waren er tot nu toe geen representatieve cijfers voor de hele Vlaamse huurmarkt. De CIB analyseerde daarom 36.000 huurcontracten die in 2018 via een vastgoedkantoor werden afgesloten.

Sterk variërende prijzen

Uit die analyse blijkt voorts hoe sterk de huurprijzen in Vlaanderen variëren. Van de 13 Vlaamse centrumsteden is de gemiddelde huurprijs met 872 euro het hoogst in Antwerpen. Daarna volgen Leuven (811 euro), Mechelen (772 euro) en Gent (762 euro). De andere centrumsteden zitten onder het Vlaams gemiddelde van 700 euro.

De top vijf van de duurste gemeenten in Vlaanderen wordt aangevoerd door Wezembeek-Oppem, Knokke-Heist en Kraainem, met gemiddelde huurprijzen voor een appartement van boven 1.000 euro per maand. Voor de laagste huur moet men in Menen (525 euro) zijn.

34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christian Alex

    De huurprijzen in Belgie houden al jaren gelijke tred met de inflatie en kwaliteitsverbeteringen. Huren is dus reeel helemaal niet duurder geworden. De huurprijzen liggen hier ook gevoelig lager dan in het buitenland. Dat laatste vooral wegens aanbodgebrek aldaar wegens te hoge belastingen op huren.

  • Lennert Van Betten

    Pierre, de werkelijke huurinkomsten worden niet belast, enkel op uw ki dat van 1975 dateert, huurinkomsten worden dus amper belast.

Lees meer