UNKNOWN

Arrest fraudedossier Lernout & Hauspie op 20 september

Na twintig maanden beraadslagen heeft het Gentse hof van beroep beslist dat er op 20 september een arrest komt in het fraudedossier Lernout & Hauspie. Er komt enkel een uitspraak op strafrechtelijk gebied. Gedupeerden kunnen pas een burgerlijke procedure om hun geld voeren, als de mogelijke cassatieberoepen op het arrest behandeld zijn. En dat kan nog een tijd duren.

De eerste kamer van het Gentse hof van beroep sloot op 30 januari 2009 de debatten in het grootste fraudedossier uit de Belgische geschiedenis. Sindsdien kregen de advocaten van beklaagden en gedupeerden elke maand te horen dat de datum voor arrest een maand verschoven wordt. Vrijdag deelde voorzitter Robert Pieters mee dat er op 20 september om 09.00 uur een uitspraak valt. De locatie zal later bepaald worden. De debatten in het omvangrijke proces vonden plaats in het Gentse congrescentrum ICC.
 
Beraadslaging van 20 maanden
"De beraadslaging duurde uitzonderlijk lang", reageert advocaat Kristiaan Vandenbussche, die voor twee verdachten optreedt. "Maar het gaat dan ook om een strafdossier van 400.000 bladzijden dik aangevuld met nog enkele duizenden bladzijden conclusies van advocaten. Te omvangrijk dus voor een snelle beoordeling. Bovendien ging het om een bijzondere procedure 'voorrang van rechtsmacht', omdat één van de beklaagden een plaatsvervangend rechter was."
 
Na de uitspraak op strafrechtelijk gebied, over schuld en onschuld en de bestraffing, kan de burgerrechtelijke procedure over de schadevergoedingen aangevat worden. Als beklaagden echter cassatieberoep aantekenen, dan moet er gewacht worden tot de hoogste rechtbank een uitspraak heeft gedaan. (belga/dea)

Lees meer